De Franse topdiplomaat Pierre Vimont
NOS Nieuws

'Vijf EU-landen tegen vooruitzicht lidmaatschap Oekraïne'

Vijf EU-landen, waaronder Nederland, willen Oekraïne geen vooruitzicht geven op een EU-lidmaatschap. Dat zegt de Franse topdiplomaat Pierre Vimont in een interview met de Volkskrant.

Tijdens de onderhandelingen over het associatieverdrag kwam het een aantal keren ter sprake, zegt hij. "Er was steeds dezelfde discussie: een groep landen, waartoe de Baltische staten, Groot-Brittannië en Zweden behoren, wilde in de eindtekst een notie opnemen over vooruitzicht van lidmaatschap."

Een tweede groep landen wilde dat per se niet. "Frankrijk, Duitsland, Nederland, België en Oostenrijk verzette zich ertegen. Die groep weigerde zich vast te leggen op enige belofte voor de toekomst."

Terughoudend

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wilde tegen de Volkskrant niet zeggen wat het standpunt van Nederland is in deze kwestie. Een woordvoerder zei wel tegen de krant dat Nederland zich in Brussel "zeer terughoudend opstelt bij formuleringen over EU-toetreding".

Komende woensdag is het referendum in Nederland over het associatieverdrag met Oekraïne. Onder nee-stemmers is een veelgehoord argument dat het verdrag een voorbode is voor een EU-lidmaatschap.

Voor of tegen het associatieverdrag met Oekraïne?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl