Premier Rutte
NOS Nieuws

Rutte: meer geld naar veiligheid

Er moet meer geld naar veiligheid. Tijdens een gesprek met studenten van de American University zei premier Rutte vanavond in Washington bovendien dat privacy het soms zal moeten afleggen tegen veiligheid. "We moeten constant kijken naar de balans."

"Het is overduidelijk dat we meer aan veiligheid moeten doen, dat er meer moet worden uitgegeven", zei hij naar aanleiding van een vraag over de aanslagen in Brussel.

De wetgeving moet worden aangescherpt, zei Rutte, ook als de privacy hierdoor in sommige gevallen in het geding komt. "Soms is het een moeilijke afweging."

Voorzitterschap

Verder moeten de Europese inlichtingendiensten beter en sneller samenwerken. Rutte hoopt dat op dit vlak nog een aantal stappen gezet kunnen worden tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de EU.

Het kabinet heeft een deel van de bezuinigingen op de ministeries van Veiligheid en Justitie en Defensie teruggedraaid. In de Kamer wordt aangedrongen op extra geld voor Justitie.

Rutte is in de Amerikaanse hoofdstad voor de nucleaire top. Op de Nuclear Security Summit (NSS) worden afspraken gemaakt om nucleair terrorisme te voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl