Zorgen over hervatten operaties door omstreden kno-arts
Het besluit van het UMC Utrecht om een op non-actief gestelde kno-arts weer aan het werk te laten leidt tot bezorgde en kritische reacties. De Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat het ziekenhuis vragen om opheldering, politieke partijen in Den Haag willen weten of het verantwoord is dat de arts weer gaat opereren.
Het tv-programma Zembla onthulde vorig jaar dat de arts betrokken was bij twee dodelijke incidenten, waarna de Inspectie voor de Gezondheidszorg een onderzoek instelde. Dat onderzoek loopt nog, maar het UMC Utrecht vindt het niet nodig daarop te wachten.
"Het tijdelijk terugtreden van de arts was vooral omdat het hem aan rust en concentratie ontbrak die nodig is voor het doen van complexe operaties", schrijft het ziekenhuis op de website. "We zijn nu een aantal maanden verder en de betrokken arts is weer in staat om zijn werkzaamheden geleidelijk te hervatten." De arts zal de komende tijd nog wel extra begeleiding krijgen en supervisie bij operaties.
Een woordvoerder van het UMC Utrecht zegt in een toelichting dat het ziekenhuis een eigen intern onderzoek heeft afgerond en dat er "geen bijzonderheden" zijn uitgekomen waardoor de arts niet zou moeten werken. Volgens het ziekenhuis wilde de arts zelf tijdelijk afstand nemen en is hij nu "weer fit".
Aanvullende vragen
De IGZ is vandaag geïnformeerd door het UMC Utrecht. IGZ-woordvoerder Silvie de Peijper zegt tegen de NOS dat ze liever "pro-actief" op de hoogte waren gesteld voordat de arts weer aan het werk zou gaan. "Dat had in de rede gelegen."
De Peijper benadrukt dat het een besluit is van de raad van bestuur van het ziekenhuis en dat die de verantwoordelijkheid heeft om de kwaliteit van de zorg te waarborgen. Of het besluit om de arts weer te laten werken daarmee in strijd is, wil de IGZ niet zeggen. Wel zal de inspectie nog aanvullende vragen stellen aan het ziekenhuis over de kwestie, die wordt meegenomen in het lopende onderzoek.
Op de vraag waarom de IGZ niet eerder is geïnformeerd over het besluit zegt de woordvoerder van het UMC: "Daar heb ik geen verklaring voor, dit is hoe het is gegaan".
Zowel voor het veiligheidsgevoel van de patiënt als voor het vertrouwen in het UMC Utrecht én de betreffende arts zou het goed zijn om dit eerst tot op de bodem uit te zoeken.
In Den Haag zijn veel vragen over het besluit van het UMC Utrecht om de kno-arts nog voor het IGZ-onderzoek is afgerond weer te laten werken. De PvdA wil dat de IGZ "toetst en een uitspraak doet of dit verantwoord is".
VVD-Kamerlid Leendert de Lange noemt het tegen Zembla onverstandig dat de chirurg weer gaat opereren. "Zowel voor het veiligheidsgevoel van de patiënt als voor het vertrouwen in het UMC Utrecht én de betreffende arts zou het goed zijn om dit eerst tot op de bodem uit te zoeken."
Het CDA wijst erop dat er een wetsvoorstel in de maak is dat de inspectie in staat stelt een arts te schorsen gedurende een tuchtzaak. Ook de SP heeft veel vragen. Kamerlid Henk van Gerven wil dat minister Schippers voorkomt dat de kno-arts weer aan de slag gaat.
Andere arts
Diana Veldman van patiëntenorganisatie NPCF vindt dat het UMC Utrecht duidelijker moet maken waarom de arts weer begint met werken, in plaats van dat het IGZ-onderzoek wordt afgewacht. "Wij vinden bovendien dat patiënten die dat willen toegang moeten krijgen tot een andere kno-arts."
Zembla besteedde in november aandacht aan de kno-afdeling van het Utrechtse ziekenhuis. Artsen vertelden daarin over een angstcultuur. Ook kwam naar voren dat fouten voor de inspectie waren verzwegen.
De kno-arts die nu weer gaat werken, was betrokken bij een tweetal operaties waarbij ernstige fouten werden gemaakt waardoor de patiënt kwam te overlijden, berichtte Zembla.