Minister Van der Steur (VVD) van Veiligheid en Justitie
NOS Nieuws

Van der Steur zegt Amerika-reis af

Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie heeft zijn reis van komend weekend naar de Verenigde Staten afgezegd. Hij wil zich nadrukkelijk bezighouden met het uitzoeken van de kwestie-Bakraoui en de beantwoording van de vragen van de Tweede Kamer.

Van der Steur zou twee speeches geven, bij de organisatie voor internationale vraagstukken The Brookings Institution en op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society of International Law, waar hij de afsluitende toespraak zou houden.

Niet goed op de hoogte

Afgelopen dinsdag raakte Van der Steur in de problemen tijdens het debat over de aanslagen in Brussel. Hij bleek niet goed op de hoogte te zijn van wat buitenlandse veiligheidsdiensten aan Nederland hebben doorgegeven over Bakraoui, een van de daders van de aanslagen. Ook kon hij niet verklaren waarom Nederland geen opsporingsbevel voor de man had verspreid.

Van der Steur zei verder dat Nederland een week voor de aanslagen door de FBI was gebeld over Bakraoui. Dat riep in de Kamer allerlei vragen op die Van der Steur niet kon beantwoorden. De dag na het debat zei hij dat het niet de FBI was die had gebeld, maar de politie van New York (NYPD). Van der Steur maakte excuses.

Witte Huis

De Kamer diende vandaag 68 nieuwe vragen in. Een van de vragen luidt bijvoorbeeld: "Staat u nog steeds achter uw uitspraak van 24 maart jl., dat nergens uit blijkt dat Nederland meer had moeten doen in de activiteiten rondom Ibrahim El-Bakraoui?"

Het Brusseldebat, dat door alle onduidelijkheid werd afgebroken, gaat waarschijnlijk donderdag verder.

Premier Rutte is overigens wel afgereisd naar de Verenigde Staten. Hij bezoekt daar de Nuclear Security Summit in Washington, een initiatief van president Obama. Rutte is op uitnodiging van Obama ook bij een diner op het Witte Huis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl