Servische ultranationalist Seselj vrijgesproken van oorlogsmisdaden
De Servische ultranationalist Vojislav Seselj is door het Joegoslaviëtribunaal vrijgesproken van alle aanklachten. Volgens de rechter is de Groot-Servische gedachte een politiek idee, maar is het geen misdaad. Seselj heeft een aantal misdaden begaan, vooral in vorm van opruien en haatzaaien tegen niet-Serviërs, maar zijn verantwoordelijkheid voor en betrokkenheid bij de daden van milities is niet aangetoond.
De aanklager had een celstraf van 28 jaar geëist tegen Seselj voor etnische zuiveringen tijdens de Balkanoorlogen. Hij zou met zijn opruiende toespraken Serviërs hebben aangezet tot oorlogsmisdaden in Kroatië en Bosnië, zoals moord, marteling, deportatie van niet-Serviërs, plundering en vernietiging van dorpen en steden.
De aanklager wilde een veroordeling voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.
Vrij man
Seselj was zelf niet bij de uitspraak aanwezig. Hij werd in november 2014 om gezondheidsredenen vrijgelaten en mocht terugkeren naar Servië in afwachting van het vonnis. Hij heeft darmkanker.
Een oproep om terug te keren omdat hij zich niet aan de voorwaarden van zijn vrijlating hield, legde hij naast zich neer. "Pak me maar op", was zijn boodschap aan het tribunaal. De rechter heeft die oproep nu ingetrokken.
"Als gevolg van deze uitspraak is Vojislav Seselj nu een vrij man", waren de laatste woorden van de rechter.
Seselj heeft elf jaar vastgezeten in de gevangenis van het Joegoslaviëtribunaal in Scheveningen. Hij kwam in 2003 op eigen initiatief naar Den Haag.
In een eerste reactie zei Seselj dat dit de enige juiste uitspraak is. "Twee eerlijke rechters hebben geoordeeld. Ze hebben laten zien dat ze tegen iedere politieke druk bestand zijn," zei hij op een persconferentie in Belgrado. Hij zei dat hij een eerder een schadeclaim van 12 miljoen euro bij het tribunaal heeft ingediend en dat daar nog wel 2 miljoen bij zal komen als compensatie voor "al het lijden".
"Het spijt mij dat mijn goede vrienden Milan Martic, generaal Zdravko Tolimir - die in Den Haag is overleden - Radovan Karadzic en enkele anderen niet zulke eerlijke rechters hadden. Ook zij hadden vrijgesproken moeten worden."
Volgens correspondent Marcel van der Steen komt de uitspraak als een volslagen verrassing. "De aanklager werd verweten dat hij het te groot heeft willen aanpakken, de aanklacht was te breed opgezet. Dat zou weleens de reden voor de vrijspraak kunnen zijn."
Seselj is nog steeds politiek actief in Servië. Over een paar weken zijn er verkiezingen en hij is actief in de Servische Radicale Partij waarvan hij in 1991 mede-oprichter was.
Vorige week werd een van de hoofdverdachten van het Joegoslaviëtribunaal, de Bosnisch-Servische politiek leider Radovan Karadzic, veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertig jaar voor genocide en misdaden tegen de menselijkheid.