NOS Nieuws

Obama geeft drugsovertreders tweede kans

President Obama heeft 61 drugsovertreders een tweede kans gegeven. De veroordeelden worden (vervroegd) vrijgelaten uit de gevangenis, in ruim een derde van de gevallen gaat het om een levenslange gevangenisstraf.

"Het slaat nergens op dat een niet gewelddadige overtreder een straf van 20, 30 jaar krijgt of soms zelf levenslang. Niemand is daarbij gebaat", zei de Amerikaanse president tijdens een lunch met mensen die eerder vervroegd zijn vrijgelaten.

Minimumstraffen

President Obama wil het Amerikaanse rechtssysteem hervormen zodat mensen die gepakt worden met drugs, maar niet gewelddadig zijn geweest, lagere straffen krijgen. De Republikeinen in het Amerikaanse Congres zijn het met Obama eens dat minimumstraffen voor drugsgerelateerde zaken omlaag moeten, maar de onderhandelingen daarover staan op een laag pitje omdat er presidentsverkiezingen aan komen.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie speurt sinds 2014 naar veroordeelden die in aanmerking komen voor vrijlating. Om in aanmerking te komen mag een overtreder niet veroordeeld zijn voor geweldpleging, geen banden hebben met drugskartels en moet hij al minstens 10 jaar in de cel hebben gezeten.

Obama heeft als president 248 veroordeelden gratie gegeven. Volgens het Witte Huis is dat meer dan alle andere presidenten bij elkaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl