Thom van Beek in actie tijdens de NK allround in Heerenveen in februari 2014
NOS Schaatsen

'Ook ploeggenoten Van Beek werden in de gaten gehouden'

Dopingcontroleurs hebben dit jaar de volledige marathonschaatsploeg Team van Werven in de gaten gehouden, nadat Thom van Beek op het gebruik van epo was betrapt.

"Van Beek testte op 10 januari positief bij een controle na de marathon van Tilburg en dat was voor de dopingautoriteit aanleiding om het hele team te controleren", zegt NOS-commentator Herbert Dijkstra.

Grappen over controles

"De ploeg werd in Groningen en later bij een wedstrijd in Zweden gecontroleerd. De rijders hadden toen nog niets in de gaten en maakten er grappen over. Nu blijkt waarom de controleurs vaker langskwamen. De rest van de ploeg bleek negatief."

De 24-jarige Van Beek kreeg op 11 februari van de KNSB een ordemaatregel opgelegd vanwege zijn positieve test en meldde zich daarop ziek bij Team van Werven, dat verder uit Gary Hekman, Crispijn Ariëns, Rick Smit en Gerco van de Beek bestond.

Klap voor het schaatsen

Volgens Dijkstra is de positieve test van Van Beek een klap voor het hele schaatsen. "Schaatscoach Roy Boeve van Team van Werven was letterlijk in tranen na het horen van het nieuws. Van Beek gold namelijk als een goede schaatser, die serieus met z'n sport bezig was. Hij was gewild bij de teams."

"Van Beek zou komend seizoen bij Lotto-Jumbo de trainingspartner van Sven Kramer worden, dus je kunt wel nagaan wat zijn status was."

Dijkstra is nieuwsgierig wat het nieuws over Van Beek, die zijn dopinggebruik stellig ontkent, teweeg gaat brengen. "Ik ben benieuwd hoe Van Beek te werk is gegaan bij zijn epo-gebruik. Kreeg hij hulp van anderen?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl