Minister Van der Steur op zijn ministerie in Den Haag
NOS NieuwsAangepast

Justitie schrapte verbindingsofficier in Brussel

  • Wilco Boom

    Politiek verslaggever

  • Wilco Boom

    Politiek verslaggever

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft vorige zomer de zogenoemde 'JBZ-liaison' (verbindingsofficier) op de Nederlandse ambassade in België wegbezuinigd. Die post moet ervoor zorgen dat inlichtingen over justitiële en politie-aangelegenheden in het buitenland zo goed mogelijk worden uitgewisseld met Nederland.

Dat de post van verbindingsofficier in Brussel niet meer werd ingevuld, is opmerkelijk tegen de achtergrond van de centrale rol die België speelt als land van herkomst van extremistische moslims.

Na de aanslag op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo was België al in beeld als land waar de gebruikte wapens vandaan kwamen. In mei 2014 werd in Brussel een aanslag gepleegd op het Joods Museum in Brussel, waarbij vier mensen om het leven kwamen. En bij een anti-terreuractie van de Belgische politie in januari 2015 in Verviers kwamen twee vermoedelijke moslimextremisten om het leven. Op diezelfde dag werden ook invallen gedaan in de gemeenten Zaventem en Schaarbeek.

Loopt gesmeerd

Volgens het ministerie van V&J werd besloten de post in Brussel niet langer in te vullen, aangezien de toenmalige liaison ervoor had gezorgd dat de contacten tussen Nederland en België gesmeerd verliepen. Daarom werd het verantwoord geacht de post niet langer te bezetten.

Min of meer tegelijk met het (tijdelijk) schrappen van de liaison in Brussel werd besloten de post van verbindingsofficier in Londen juist wel weer in te vullen. Op de post in Londen is de voormalig directeur Voorlichting van het ministerie van Veiligheid en Justitie benoemd.

Voorzitterschap

Reden voor de heropening was volgens een woordvoerder van het ministerie "het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie in combinatie met de belangrijke rol die het Verenigd Koninkrijk in de EU speelt". Het gebeurt volgens de ministerie-woordvoerder geregeld dat de liaison-functie her en der nu eens wel en dan weer niet wordt ingevuld, afhankelijk van de internationale ontwikkelingen.

D66 heeft in Kamervragen om opheldering gevraagd over het verdwijnen van de verbindingsofficier in Brussel. De partij wil weten of het klopt dat andere Europese landen hun capaciteit op dergelijke posten in België juist vergroot hebben.

Ook het CDA wil opheldering. "Het kan niet zo zijn dat alles afhangt van één poppetje", zei Kamerlid Van Toorenburg op NPO Radio 1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl