Kinderombudsman Marc Dullaert

'Advocaten moeten kindvriendelijker werken'

Advocaten die te maken hebben met familiezaken zoals echtscheidingen moeten kindvriendelijker werken. Dat zegt Kinderombudsman Marc Dullaert die het liefst wil dat er speciale gezinsadvocaten komen.

Die moeten er bij een echtscheiding voor zorgen dat ouders de belangen van hun kinderen niet uit het oog verliezen en ook zelf met de kinderen praten. "Een kindvriendelijke werkwijze moet de norm zijn voor alle advocaten. Mijn overtuiging is dat kinderen die met een echtscheiding te maken krijgen hierdoor beter worden beschermd", zegt Dullaert. Hij raadt de overheid aan om alleen gespecialiseerde advocaten die deze werkwijze hanteren te financieren.

Steeds meer kinderen krijgen te maken met de scheiding van hun ouders. Jaarlijks gaat het om circa 70.000 kinderen. Uit onderzoek van TNO-NIPO blijkt dat twintig procent van de scheidingen uitloopt op een vechtscheiding.

De afgelopen anderhalf jaar heeft de Kinderombudsman onderzoek gedaan naar de rol van de advocaten bij vechtscheidingen. Advocaten, rechters, gedragsdeskundigen en wetenschappers deden mee aan dit onderzoek. Ook zijn de meningen van 300 kinderen en jongeren gepeild.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl