Medewerkers van de gevangenis in Veenhuizen demonstreerden in boevenpak
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

Gevangenispersoneel in Den Haag voor protest

Een groep van zo'n 100 tot 150 gevangenisbewaarders heeft in Den Haag een gesprek gehad met staatssecretaris Dijkhoff. Ze kwamen uit het noorden en oosten van het land, en uit Heerhugowaard en Alphen aan den Rijn. Daarna was er een vergadering van de Kamercommissie Veiligheid en Justitie.

Die grepen de gevangenismedewerkers aan voor een betoging, schrijven RTV Drenthe, RTV Oost en RTV Noord. De bewakers protesteren tegen de voorgenomen sluiting van een aantal gevangenissen. In de komende zes jaar worden acht gevangenissen en drie justitiële jeugdinrichtingen gesloten.

Hoewel nog niet definitief bekend is welke gevangenissen gaan sluiten en het onderwerp vandaag niet officieel op de agenda staat, vindt het personeel het belangrijk om aanwezig te zijn.

Tot onze grote verbijstering zien we dat er vooral in krimpregio's enorme klappen vallen door het sluiten van de PI's.

Marcel Ottens, PI Ter Apel

"Ik neem aan dat met dit signaal van zo veel mensen, ze het niet kunnen laten lopen. Het kan niet anders dan dat dit onderwerp besproken gaat worden in het overleg", zegt Marcel Ottens, voorzitter van de ondernemersraad van de penitentiaire inrichting in Ter Apel. "Er ligt een motie waarin staat dat krimpregio's moeten worden ontzien, maar tot onze grote verbijstering zien we dat er vooral in die regio's enorme klappen vallen door het sluiten van de PI's."

Ook in Almelo zijn ze bang dat de plaatselijke gevangenis wordt gesloten. "Het is niet alleen een bajes die je weghaalt, maar een hele bedrijfstak", verzucht Peter Sjabbens, bewaarder in De Karelskamp. "Allereerst is het voor de gedetineerden slecht, die moeten dan naar Verweggistan. Op die manier kunnen ze hun familie minder zien. Daarnaast is De Karelskamp toch een bedrijf met een bepaalde uitstraling en naam in Almelo."

Boevenpak

Vanuit Veenhuizen zijn 24 medewerkers van de gevangenis, gehuld in zwart-witte boevenpakken, in Den Haag aangekomen. "We laten met onze kleding zien dat er meer boefjes buiten lopen dan dat er binnen zitten", legt Jan van der Veen van het actiecomité Veenhuizen uit. "Dit is de eerste actie. Hopelijk hoeven er niet meer te volgen, maar we zijn bang van wel."

Advertentie via Ster.nl