De Belgische politie is bij huiszoekingen straks niet meer aan tijden gebonden
NOS Nieuws

Ook 's nachts huiszoekingen in België

Terreurverdachten in België kunnen binnenkort ook 's nachts bezoek van de politie verwachten. Volgens de huidige wetgeving zijn huiszoekingen alleen overdag toegestaan, tussen 05.00 en 21.00 uur. Een speciale Kamercommissie wil nu dat dat verandert.

Door het verbod op nachtelijke huiszoekingen kon de politie niet meteen een inval doen in een huis in Molenbeek waar terreurverdachte Salah Abdeslam zich kort na de aanslagen in Parijs mogelijk bevond. De volgende ochtend bleek dat Abdeslam niet of niet meer in het huis zat.

Daarover ontstond in België discussie. Omdat er ook andere maatregelen nodig waren om de aanpak van terreurverdachten te verbeteren, werd de tijdelijke Kamercommissie Terreurbestrijding ingesteld. Die komt nu met een wetsvoorstel dat op brede steun in de Belgische Kamer kan rekenen. Ook de meeste oppositiepartijen stemmen ermee in.

Databanken

In het voorstel staat niet alleen dat in terreurzaken nachtelijke huiszoekingen mogelijk zijn, maar ook dat telefoontaps zijn toegestaan bij verdachten van illegale wapenhandel. Verder komen er nieuwe databanken voor de politie, de inlichtingen- en de veiligheidsdiensten, onder meer gericht op jihadistische organisaties en buitenlandse terroristen.

Over dat laatste onderdeel zijn sommige oppositiepartijen minder enthousiast. "We hebben al veel te veel databanken en ze werken niet", zegt Kamerlid Van Hecke van de partij Groen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl