Ronald Koeman als speler in Barcelona in 1991
NOS Voetbal

Koeman: alle successen van Barcelona begonnen bij Cruijff

"Alles waar Barcelona voor staat, is begonnen bij Cruijff", zegt Ronald Koeman dinsdagmiddag bij de herdenking van de overleden voetballegende in de Catalaanse hoofdstad. "De manier van spelen, de bekendheid. Veel trainers na hem hebben dat ook gedaan, zoals Rijkaard, Guardiola en Enrique. Maar het is bij één man begonnen en dat is Johan."

Het mooiste moment met Cruijff vindt Koeman de Europa Cup 1 finale van 1992, die Barcelona won op Wembley. "Daar won Barça voor het eerst een grote beker. Johan was trainer en probeerde over de reclameborden te stappen, maar hij bleef haken. Dat was niks voor Johan, hij bleef altijd zitten. Het deed hem dus toch wel wat."

Koeman: het succes van Barcelona begon bij Cruijff

'Dat Danny er is, vind ik grote klasse'

"Die zege heeft Barcelona veel gebracht", vervolgt Koeman. Wembley was het begin van iets groots winnen voor de club. Daar was Cruijff het brein van, dat vergeet je nooit."

"Waar op de wereld je ook was, iedereen kende Cruijff. Hij was zo bepalend voor iedereen en laat een ongelooflijke indruk achter. De impact die hij had was groot. Het verbaast me niet dat iedereen nog met hem bezig is."

Ook op persoonlijk vlak was Koeman goed bevriend met Cruijff en zijn naaste familie. "Het viel niet altijd mee als speler en als trainer, maar zijn familie zit in ons hart. Voor hen is het moeilijk, ik vind het knap dat ze er zijn vandaag. Dat Danny er ook is, vind ik grote klasse. Ik ben blij dat ik haar sterkte heb kunnen wensen."

Vliegangst Sjaak Swart

Sjaak Swart was met Koeman in Barcelona. Swart speelde al in het eerste van Ajax toen hij op zaterdag naar de 8-jarige Cruijff ging kijken. "Acht jaar later speelde ik met hem in het eerste. We hebben een fantastische tijd gehad. We zijn altijd vrienden gebleven."

Swart: Cruijff Arena, ik zou het mooi vinden

Ondanks zijn vliegangst was Swart met Koeman in het vliegtuig naar Barcelona gestapt. "Ik ben blij dat ik het gedaan heb en dat ik de familie zelf in mijn handen heb gehad. Als ik al die mensen zie, dan treur ik. Het is allemaal zo snel gegaan."

"Johan was een goede jongen, die voor iedereen klaar stond. Hij was het beste dat we hadden. Ik hoop dat het stadion van Ajax de Cruijff Arena wordt. Hij heeft het verdiend."

Luis Enrique

Trainer Luis Enrique van Barcelona was diep geraakt toen hij in Camp Nou de grote foto van Johan Cruijff zag. "Als trainer had hij een heel eigen visie, wat het voetbal tot een spektakel maakte. Cruijff koppelde spektakel aan goede resultaten en vele titels. Hij laat een belangrijke erfenis na: we zullen proberen zijn speelstijl aan te houden."

Van der Sar

Ajax-directeur Edwin van der Sar was ook in Barcelona. "Wij spelen zondagmiddag tegen PEC Zwolle en zullen er uiteraard bij stilstaan en Johan een fantastisch eerbetoon geven in het stadion."

Van der Sar: Johan fantastisch eerbetoon geven

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl