SoundCloud
NOS Nieuws

SoundCloud wil met megacollectie strijden tegen Spotify

We hadden al Spotify, Apple Music, Tidal, Deezer, Google en YouTube. Maar sommigen vinden dat blijkbaar niet genoeg. Sinds vandaag biedt audiosite SoundCloud een eigen betaalde muziekdienst aan: Go.

Voor 10 dollar per maand kun je naar de catalogus luisteren, die volgens de dienst 125 miljoen audiobestanden bevat. Dat is ongeveer vier keer zo groot als de rest.

Het betreft geen tikfout. SoundCloud is al jaren dé plek waar allerlei soorten audio een plek krijgen. Van remixes, tot podcasts en andere soorten audio. Die bonte verzameling plus deals met grote muziekmaatschappijn, waaronder Universal Music, maakt dat de dienst heel veel te bieden heeft.

Veel concurrentie

De vraag is wel of mensen hier ook gebruik van gaan maken. SoundCloud komt terecht in een vol veld, waar Spotify - met Apple achter zich - de dienst uitmaakt. De Zweedse muziekdienst liet onlangs weten 30 miljoen betalende abonnees te hebben, Apple heeft er zo'n 11 miljoen. De rest bungelt daar onder. Het is de vraag of SoundCloud daar veel van af kan snoepen.

Het is wel zo dat SoundCloud een heel eigen doelgroep heeft ontwikkeld, die wellicht bereid is te betalen voor de dienst. Die groep is een stuk groter dan bij Spotify: 175 miljoen mensen luisteren maandelijks via SoundCloud.

SoundCloud heeft het abonnement in ieder geval hard nodig, want het kreeg de afgelopen tijd veel kritiek van auteursrechthebbenden dan hun content gratis werd weggegeven, zegt muziekjournalist Atze de Vrieze. SoundCloud houdt een gratis versie. Om rechthebbenden niet te veel in de weg te zitten, bepalen zij welke muziek gratis te beluisteren is.

De abonnementsdienst is voorlopig alleen in de VS beschikbaar, maar SoundCloud belooft dat Go ook naar andere landen komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl