Het Haagse Paleis van Justitie, waar de rechtbank zich boog over diverse zaken rondom terrorisme- en ronselaarverdachten
NOS Nieuws

PvdA en CU willen dat Syriëgangers langer vastgezet kunnen worden

De ChristenUnie en PvdA willen dat justitie de mogelijkheid krijgt om teruggekeerde Syriëgangers langer voor hun proces in de cel te houden. Nu kan een terreurverdachte in eerste instantie maximaal 14 dagen worden vastgehouden, maar soms heeft justitie meer tijd nodig om onderzoek te doen.

De partijen willen dat de periode bij teruggekeerde Syriëgangers standaard wordt verlengd, zodat ze sneller kunnen worden opgepakt. PvdA-leider Samsom benadrukt dat er wel een rechterlijke toets moet blijven. Hij wil situaties zoals als in Guantánamo Bay, waar verdachten jaren zonder proces vastzitten, voorkomen.

'OM moet wat meer de ruimte krijgen'

Het OM zegt in een reactie dat justitie niet om het plan van PvdA en ChristenUnie heeft gevraagd. Nu kan de rechter-commissaris al vragen om de voorlopige hechtenis te verlengen. Het voorarrest kan dan maximaal 110 dagen duren.

De VVD vindt het voorstel niet ver genoeg gaan. De partij bepleitte eerder om verblijf op 'terroristisch grondgebied' strafbaar te stellen. Daarmee zouden teruggekeerde Syriëgangers meteen kunnen worden opgepakt.

'Als je naar Syrië gaat, ga je er niet heen vanwege een leuk vakantiekamp'

Debat

Later vandaag debatteert de Tweede Kamer over de aanslagen in Brussel. De oppositie wil opheldering van minister Van der Steur over de manier waarop verschillende landen en hun veiligheidsdiensten met elkaar communiceren en samenwerken.

Uit een brief van minister Van der Steur blijkt dat het briefje over de uitzetting van zelfmoordterrorist Bakraoui aan de Nederlandse ambassade in Turkije niet is opgemerkt, waarschijnlijk mede doordat de mail als onderwerp "reisprogramma" had.

De diensten moeten beter en efficiënter informatie uitwisselen en zorgen dat we zoveel mogelijk dit soort aanslagen voorkomen, zegt ChristenUnie-leider Segers. Hij verwacht meer initiatief van het kabinet en van de veiligheidsdiensten. "Het is niet vijf voor twaalf, maar vijf over twaalf. Het is na de aanslag. Het is heel, heel urgent."

'Gebrek aan goede samenwerking veiligheidsdiensten is heel zorgelijk'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl