NOS Wielrennen

Boom: aantal motoren in koers is serieus probleem

Boom: ze vliegen soms heel hard voorbij

Er moet nu iets gebeuren om de veiligheid van renners te vergroten tijdens wielerwedstrijden. Dat is de heersende opinie in het peloton bij de start van de Driedaagse De Panne vandaag. "Motoren vliegen soms heel hard voorbij", weet Lars Boom uit ervaring. Marcel Kittel: "Nu is het moment om er iets aan te doen."

Gisterochtend vroeg overleed Antoine Demoitié aan de verwondingen die hij opliep na een valpartij in Gent-Wevelgem. Het was een noodlottig ongeval; de motorrijder die achter hem reed, kon hem niet meer ontwijken nadat Demoitié was gevallen.

Noodlottig of niet; het moment wordt massaal aangegrepen om eindelijk eens iets te doen aan de veiligheid van de renners. "Er moeten sowieso minder motoren in koers", stelt Boom.

Het is niet leuk om een minuut stilte te houden. Om wat voor reden dan ook.

Lars Boom

"Ik denk dat het een serieus probleem is", vervolgt de Astana-renner. "Er moet een maximumsnelheid zijn voor motoren bij het passeren van renners. Dat als wij vijftig rijden, dat zij met maximaal zestig voorbij mogen rijden."

Boom haalt een recent voorbeeld aan om zijn punt kracht bij te zetten. Afgelopen vrijdag reed hij achter Niki Terpstra de beklimming Oude Kwaremont op, in de finale van de E3 Harelbeke. Op dat moment wil er een motor voorbij. Er is niet genoeg ruimte, maar de motard besluit niet te wachten. Hij passeert Terpstra en tikt hem daarbij tegen de elleboog. Het gaat maar net goed. "Op zo'n moment in de koers moeten of mogen die motoren daar helemaal niet zijn", verzucht Boom.

Kittel: er moet iets gebeuren

Kittel riep via Facebook op tot maatregelen. In De Panne stond hij dinsdagochtend eerst stil bij het overlijden van Demoitié en ook Daan Myngheer, de semi-prof die bezweek aan een hartaanval. "Dit is een van de meest trieste dagen in het wielrennen. Twee jonge renners... Dit is een dag waarop wielrennen niet het belangrijkste in het leven is."

Maar de Duitser van Etixx-Quick-Step stelt ook dat er iets gedaan moet worden. "Dit is heel tragisch. Er moet nu echt iets aan het probleem gedaan worden. We moeten het punt van veiligheid in het wielrennen nu echt aankaarten."

Zowel Boom als Kittel verwees ook naar de oproep van de CPA, de bond voor wielrenners die via een brief de UCI gisteren tot actie opriep. "Ik hoop dat de UCI daar iets mee gaat doen", besloot Boom.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl