NOS Nieuws

Honderden militanten betogen in Islamabad

Honderden islamitische militanten zetten nog altijd de Pakistaanse hoofdstad Islamabad op stelten. Ze zijn overgebleven van een groep van 10.000 betogers, die zondag de stad binnentrok om te protesteren tegen het ophangen van de moordenaar van de gouverneur van Punjab in 2011.

De massa koelde zijn woede op gebouwen en vernielde busstations. Vandaag zijn er nog zo'n 700 militante betogers in Islamabad, die belangrijke punten in de stad hebben lamgelegd.

De betogers betuigen steun aan de politieman die de gouverneur in Islamabad doodschoot, omdat die gepleit had voor hervorming van de hardvochtige wet op godslastering. Ook eisen ze dat de sharia wordt ingevoerd in Pakistan. De moordenaar werd eind februari opgehangen.

De acties van de demonstranten gaan door ondanks de belofte van premier Sharif om de strijd aan te binden met de extremisten. Sharif zwoer gisteren wraak voor iedere druppel bloed die zondag vergoten werd bij de aanslag in Lahore. Daarbij kwamen 72 mensen om het leven, onder wie 35 kinderen.

De verantwoordelijkheid voor die aanslag is opgeëist door de terroristische groepering Jamaat-uh-Ahrar, die gelieerd is aan de Taliban. De aanslag was gericht op christenen die met Pasen in een park waren samengekomen, maar de meeste slachtoffers waren vermoedelijk moslims.

De Pakistaanse politie heeft bij een klopjacht op de daders van de aanslag zo'n 5000 mensen opgepakt, van wie er nog ruim 200 vastzitten. De opdrachtgevers houden zich vermoedelijk schuil in Afghanistan. De extremisten verklaarden gisteren dat ze hun oorlog verplaatst hebben naar het centrum van de macht in Pakistan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl