Florence Hartmann werd donderdag voor het tribunaal opgepakt
NOS Nieuws

Joegoslaviëtribunaal: journaliste Hartmann zit niet in isoleercel

Het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag ontkent dat de Franse journaliste Florence Hartmann wordt vastgehouden in een isoleercel. Een klacht die haar advocaat hierover indiende, is dit weekend afgewezen.

Hartmann werd donderdag, op de dag van het vonnis tegen de Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic, opgepakt. Dat gebeurde voor het tribunaal, te midden van demonstranten. De arrestatie leidde tot tumult in de menigte.

Hartmann deed begin jaren 90 voor Le Monde verslag van de Bosnische oorlog. Later ging ze werken voor het Joegoslaviëtribunaal. In 2009 werd ze veroordeeld voor minachting van het tribunaal; ze had twee jaar eerder in een boek onthuld dat het tribunaal cruciale informatie over de massaslachting in Srebrenica had achtergehouden voor het Internationaal Hof van Justitie in Den Haag. Ze kreeg een boete van 7000 euro, maar omdat ze die niet zou hebben betaald, werd die omgezet in een celstraf van zeven dagen. Eind 2011 weigerde Frankrijk haar uit te leveren.

24 uur licht

Tegen verscheidene media zei de advocaat van Hartmann, Guénaël Mettraux, dat ze onder erbarmelijke omstandigheden wordt vastgehouden. Het licht in haar cel zou 24 uur per dag branden en ze zou elke vijftien minuten gecontroleerd worden. Kort na haar arrestatie diende Mettraux een klacht in bij het tribunaal.

Een woordvoerder van het tribunaal zegt vanochtend in een reactie dat Hartmann nog vastzit. Ze zit alleen, omdat ze de enige vrouwelijke gedetineerde is, maar van een isoleercel is volgens Nenad Golcevski geen sprake. Haar detentie is volgens "internationale standaarden". "Ze kan bezoekers ontvangen en heeft toegang tot een telefoon."

Over het licht dat de hele dag zou branden, kon Golcevski niets zeggen. "Daar heb ik geen informatie over." Ook over de controles elk kwartier kon hij niets zeggen. Wel benadrukte de woordvoerder dat de klachten van Hartmann over haar detentie in behandeling zijn genomen en dat de Française daarvan zondag op de hoogte is gesteld.

Het tribunaal komt later vandaag waarschijnlijk met een verklaring.

De directeur van Le Monde sprak gisteren van een schandalige situatie. Directeur Jérôme Fenoglio zei dat de manier waarop ze is behandeld disproportioneel is en eiste haar onmiddellijke vrijlating.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl