NOS Nieuws

SCP: Nederlanders ongerust over vluchtelingencrisis

Nederlanders maken zich flink zorgen over de vluchtelingencrisis, blijkt uit het kwartaalonderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Mensen zijn ongerust over de grote toestroom van vluchtelingen en over de opvang.

Volgens het SCP is het afgelopen jaar de bezorgdheid toegenomen. In het eerste kwartaal van dit jaar zag 65 procent van de Nederlanders immigratie en integratie als het belangrijkste maatschappelijke probleem.

Sommige ondervraagden geven aan dat ze het onterecht vinden dat er voor vluchtelingen veel voorzieningen zijn, terwijl er de afgelopen jaren in Nederland flink is bezuinigd. Anderen zijn juist bezorgd over hoe er met vluchtelingen wordt omgegaan en hoe er wordt gediscussieerd over asielzoekerscentra.

De vluchtelingencrisis baart Nederlanders zorgen

Uit het onderzoek blijkt verder dat mensen minder positief zijn over de richting die Nederland op gaat. Afgelopen kwartaal was 25 procent positief, het kwartaal daarvoor was het nog 31 procent. De vluchtelingencrisis wordt het vaakst genoemd als reden.

De stemming over de economie en de politiek is volgens het SCP stabiel. 71 procent van de ondervraagden geeft de economie een voldoende en 48 procent heeft vertrouwen in de Tweede Kamer. De regering scoort met 44 procent nog iets lager.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl