Minister De Maizière van Binnenlandse Zaken
NOS Nieuws

Duitsland gaat regels integratie aanscherpen

Duitsland wil migranten verplichten Duits te leren en te integreren in de samenleving. Doen ze dat niet, dan krijgen ze na drie jaar geen permanente verblijfsvergunning. Minister De Maizière van Binnenlandse Zaken van de CDU werkt aan een wetsvoorstel met die strengere regels voor nieuwkomers.

Coalitiegenoot SPD lijkt het plan van De Maizière te steunen, op voorwaarde dat er voldoende taal- en integratiecursussen zijn. "We moeten integratie niet alleen ondersteunen, maar ook eisen", zegt partijchef Gabriel.

Gettovorming

De regering denkt ook aan een woonplaats-verplichting om gettovorming in de grote steden te voorkomen. "We willen regelen dat ook vluchtelingen met een verblijfsvergunning, zolang ze geen baan hebben waarmee ze in hun levensonderhoud kunnen voorzien, daar verblijven waar de staat wil dat ze zijn, en niet waar de vluchteling zelf naartoe wil", zegt De Maizière. Uiterlijk in mei moet het wetsvoorstel klaar zijn.

De CDU van De Maizière en bondskanselier Merkel leed een nederlaag bij de regionale verkiezingen van vorige maand. Veel kiezers zouden ontevreden zijn over het gastvrije optreden van de regering tegenover immigranten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl