Politie bij de arrestatie van de terreurverdachte in Rotterdam
NOS Nieuws

Aboutaleb roept op tot rust in Rotterdamse wijk

Een bewonersavond moet de rust terugbrengen in de Rotterdamse wijk Middelland, waar gisteravond een Franse terreurverdachte werd gearresteerd. Medewerkers van het Openbaar Ministerie en de politie zullen morgenavond vertellen wat ze tot nu toe weten, zegt burgemeester Aboutaleb.

Op de wijkbijeenkomst zullen vragen van bewoners worden beantwoord. "Ik begrijp heel goed dat de omgeving onrustig is als je meemaakt dat je buurman wordt gearresteerd en dat je je afvraagt wat hij wilde", aldus burgemeester Aboutaleb. "Die onrust willen we met deze bijeenkomst in goede banen leiden."

De burgemeester schrok toen hij hoorde dat de Fransen op zoek waren naar deze terreurverdachte. "Het is altijd heel vervelend als iemand die internationaal gesignaleerd staat in je eigen stad rondloopt. Maar in dit geval hadden ze hem al in het snotje en was de situatie anders dan wanneer je op zoek bent naar een speld in een hooiberg."

Volgens het boekje

Complimenten heeft Aboutaleb voor de manier waarop de arrestatie gisteravond is verricht. "Helemaal volgens het boekje, zonder een schot te lossen. Dat pleit voor onze mensen, maar laat ook zien dat internationale samenwerking loont."

Of er nog meer terreurverdachten in Rotterdam zijn ondergedoken, kan de burgemeester niet zeggen. "Geen enkele burgemeester of de Nederlandse regering kan zeggen dat er niemand in Nederland rondloopt met kwade bedoelingen. Daarom roep ik inwoners op om alert en scherp te blijven op verdachte signalen. Geef liever een verdacht signaal te veel door dan een te weinig. Blijf uw leven leiden zoals u gewoon bent, maar wees extra waakzaam. En als u rare dingen ziet, meld ze."

Ogen en oren

Wijkagenten spelen een belangrijke rol als ogen en oren in de wijk. "We hebben een heel arsenaal wijkagenten en andere agenten. Die zijn nu extra alert op dit soort vraagstukken. Op het Centraal Station en op andere plekken is dat heel zichtbaar, op andere plekken zijn de maatregelen minder zichtbaar, maar ze kunnen wel het verschil maken als dat nodig is."

Opmerkingen van bewoners van Middelland dat het er niet goed gaat, herkent burgemeester Aboutaleb niet. "Ik kom bijzonder veel in die wijk en we werken er hard aan, samen met de bewoners. Er is ook een wijkplan gemaakt dat 10 miljoen euro kost en binnenkort wordt uitgevoerd. Ik heb niet het gevoel dat het daar enorm uit de hand loopt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl