Vorige week hingen de Europese vlaggen op halfstok in Brussel bij het Berlaymont gebouw
NOS Nieuws

'Ook na aanslagen Brussel is een Europese CIA nog ver weg'

"Er moet een Europese CIA komen", zegt de Belg Guy Verhofstadt, de leider van de liberale fractie in het Europarlement. "In een dergelijke centrale inlichtingendienst moet alle informatie over terroristen worden gebundeld."

Na de aanslagen in Brussel dringt ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry aan op een "intensievere samenwerking van inlichtingendiensten".

De Belgische politicoloog Hendrik Vos zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat ook hij een voorstander is van een Europese inlichtingendienst. "Terroristen houden geen rekening met grenzen. Ze kopen kalasjnikovs in het eerste land, plannen een aanslag in het tweede land en duiken onder in het derde land. De geheime diensten zitten intussen allemaal in hun eigen hoofdsteden, met hun eigen inlichtingenapparaat. Dat is niet effectief."

Waarom lukt het niet om informatie te delen?

"Na aanslagen in New York, Madrid, Londen, Parijs, Istanbul en nu Brussel roepen Europese leiders telkens hetzelfde: 'We moeten beter samenwerken, vanaf nu zullen we beginnen met het systematisch delen van informatie.' In de praktijk komt er weinig van terecht van dat soort uitspraken. De Europese veiligheidsdiensten zijn blijkbaar niet bereid om op eigen initiatief informatie te delen met elkaar."

Wat is het niveau van de Belgische inlichtingendienst?

"De Belgische inlichtingendiensten zijn onderbemand. Ik denk dat er weinig inlichtingendiensten zijn die naar verhouding zo weinig personeel hebben. Dat maakt het automatisch moeilijker om informatie te verzamelen en uit te wisselen. Na de aanslagen in Parijs werd de Belgische inlichtingendienst natuurlijk ook verweten informatie niet te hebben doorgespeeld richting Frankrijk."

Zijn de aanslagen in Brussel de aanleiding voor een betere samenwerking?

"Ik denk dat ook nu niet de sprong zal worden gemaakt naar een gezamenlijke Europese inlichtingendienst. Een Europese CIA is nog ver weg. Toch merk je ondertussen wel dat Europese leiders gaan beseffen dat het zo niet verder kan. Er wordt al meer informatie gedeeld dan ooit tevoren, maar het is nog steeds te weinig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl