Een klif op het Japanse eiland Yonaguni
NOS Nieuws

Japan opent radarpost bij omstreden eilandengroep

Japan heeft een radarpost in gebruik genomen in de Oost-Chinese Zee, dicht bij de omstreden Senkaku-eilanden. De onbewoonde eilanden staan onder bestuur van Japan, maar ook China maakt er aanspraak op. Onder de zeebodem rond de eilanden zitten vermoedelijk olie- en gasvoorraden.

Japan wil zijn militaire aanwezigheid in de Oost-Chinese Zee de komende jaren vervijfvoudigen tot 10.000 man personeel en overal langs de kust raket- en radarinstallaties bouwen.

Yonaguni

De vandaag in gebruik genomen radarpost ligt op het meest westelijk gelegen Japanse eiland, Yonaguni. De Senkaku-eilanden liggen 150 kilometer noordelijker. Vanuit de post op Yonaguni kunnen Chinese activiteiten in het gebied vroeg worden opgemerkt.

Japan hoopt een antwoord te bieden op de Chinese machtsuitbreiding in het gebied. In de Zuid-Chinese Zee neemt China al langer omstreden eilanden in bezit en werpt het zelfs nieuwe eilanden op. Zo kan het aanspraak maken op de olie- en gasvoorraden in het gebied en de belangrijke routes naar Chinese havens beter beschermen.

Not amused

NOS-correspondent Marieke de Vries zegt China 'not amused' zal zijn over de Japanse stappen. In 2030 zal de energieconsumptie in Azië ten opzichte van nu zijn verdubbeld. De helft daarvan zal door China worden verbruikt. "Dan begrijp je dat ze graag erg goedkope olie in hun achtertuin willen vinden en minder afhankelijk willen zijn van olie uit de Perzische Golf."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl