Arrestatieteam bij een flat op de Rotterdamse Mathenesserweg
NOS Nieuws

'Politie-actie Rotterdam was goed voorbereid'

De politie-actie in Rotterdam waarbij een terreurverdachte werd opgepakt was goed voorbereid. NOS-verslaggever Robert Bas leidt dat af uit de manier waarop de arrestatie en de daaropvolgende huiszoeking werden uitgevoerd. Bij de actie werden nog drie anderen gearresteerd.

Het verzoek van Frankrijk om Anis B. op te pakken kwam vrijdag, maar pas zondag werd de man gearresteerd. "De AIVD en de politie zijn vrijdag direct op zoek gegaan naar waar deze man zich ophield. Daarna hebben ze hem twee dagen lang geobserveerd en geschaduwd. Ze wachtten tot hij naar buiten zou komen, zodat ze hem op straat konden arresteren."

Frankrijk vroeg om aanhoudingen

De Fransman Anis B. zou banden hebben met Reda Kriket, die donderdag werd gearresteerd in de Franse plaats Argenteuil. Kriket zou een aanslag hebben willen plegen in Parijs, er wordt nog onderzocht of B. en de andere mannen die gisteren in Rotterdam werden opgepakt daarbij hebben geholpen.

Voorzorgsmaatregelen

De arrestatie van een terreurverdachte in België liep uit de hand, daarbij werd geschoten. "Die situatie wilde de politie hoe dan ook voorkomen. En ook omdat er bij Reda Kriket wapens en explosieven waren gevonden werden er extra voorzorgsmaatregelen genomen."

Na de arrestatie werden eerst de woningen in de omgeving ontruimd, vanwege de mogelijke aanwezigheid van explosieven. "Daarna ging er een hond naar binnen die naar explosieven kan speuren en pas toen dat veilig bleek, werd er een huiszoeking gedaan."

Onderdak

Bij de huiszoekingen zijn munitie, telefoons, sim-kaarten, gegevensdragers, geld en drugs in beslag genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl