Vooral caravans moeten waakzaam zijn voor harde windstoten
NOS Nieuws

'Houd je stuur goed vast, vooral op bruggen'

Iedereen die vandaag de weg opgaat moet erg goed oppassen voor zware windstoten. "Vanmiddag kunnen in het hele land windstoten van 110 kilometer per uur voorkomen", aldus Jaap Folkerts van Rijkswaterstaat.

Het KNMI heeft voor vandaag code geel uitgeroepen vanwege de harde wind. De waarschuwing geldt voor het hele land. De windstoten nemen aan het eind van de ochtend toe. Tot het begin van de avond blijft het hard waaien.

"In de loop van de dag zal de wind in het oosten en zuidoosten van het land wel afnemen", zegt Folkerts. In het noordwesten blijft het wel tot aan de avond erg hard waaien.

Caravan

Rijkswaterstaat adviseert vooral automobilisten met een aanhanger of caravan de actuele situatie op de weg en de weersverwachting goed in de gaten te houden. "Bijvoorbeeld op de Afsluitdijk of op hoger gelegen bruggen moet je echt voorzichtig rijden", zegt Folkerts. "Houd daarom je stuur met beide handen goed vast", besluit Rijkswaterstaat.

Op het water moeten vooral kitesurfers uitkijken. Die kunnen vooral veel last van de stroming hebben. "De stroming is erg hard, dus kitesurfers kunnen worden meegesleurd", zegt Kees Brinkman van de reddingsbrigade in het NOS Radio 1 Journaal.

Volgens Brinkman doen ze er daarom goed aan om een buddy mee te nemen die weet waar ze zijn.

Motorboten

Ook eigenaren van motorboten moeten goed opletten. Die hebben vaak lange tijd stilgelegen. "Daardoor kan er wat rommel in de brandstoftank zitten die ervoor zorgt dat de motor stopt", zegt Brinkman. "Dat zijn de gevallen waarvoor wij het meest in actie komen."

Hij adviseert daarom schone brandstof mee te nemen in de motorboot. Door code geel is het ook voor de KNRM een spannende dag, zegt Brinkman. "Er kunnen wel golven van zes meter voorkomen, dus wij hebben gezonde spanning voor vandaag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl