NOS Sport

Joanneke Jansen wint prestigieuze Boat Race

Jansen wint prestigieuze Boat Race

Joanneke Jansen heeft met Oxford de 71ste editie van de Boat Race voor vrouwen gewonnen. Daarmee is ze de tweede Nederlandse vrouw die de prestigieuze race tussen de universiteitsteams van Oxford en Cambridge op haar naam heeft geschreven.

In 2000 was het Henriette van Eijl die als eerste Nederlandse de prestigieuze wedstrijd won. Ook zij deed dat in de boot van Oxford. In 2006 roeide Elselijn Kingma mee in de boot van Cambridge, maar zij slaagde er niet in te zegevieren. De eerste Nederlandse die mocht meedoen aan de prestigieuze Boat Race was Irene Hewlett-Grimberg. In 1994 roeide zij mee voor Oxford.

Boot Cambridge zinkt bijna

Jansen, een 23-jarige wiskundestudente die in het verleden uitkwam voor DDS uit Delft, was met haar team na zeven kilometer varen op de Theems maar liefst een minuut sneller dan Cambridge.

De boot van Cambridge zonk bijna doordat er water in de boot liep. Dat verklaarde het grote verschil op de streep.

Cambridge beste in Boat Race bij mannen

De vrouwen roeiden in het verleden op een andere locatie dan de mannen. Op nadrukkelijk verzoek van de directie van de hoofdsponsor wordt de vrouwenrace sinds vorig jaar echter ook op The Championship Course gehouden.

Ook twee Nederlandse mannen hebben een zege in de Boat Race op hun naam staan. Gerritjan Eggenkamp was in 2002 de eerste Nederlander die de race op zijn naam schreef, Sjoerd Hamburger deed dat in 2009. Beiden kwamen uit voor Oxford.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl