NOS Nieuws

Ook voorstanders zijn bezorgd over asiel-instroom

Marnix Eysink Smeets: gebrek aan leiderschap en visie

Niet alleen de tegenstanders van asielopvang zijn bezorgd over de toekomstige gevolgen van de asiel-instroom. Ook mensen die vinden dat asielzoekers geholpen moeten worden, hebben wel degelijk zorgen. Dat blijkt uit nog niet gepubliceerd onderzoek van Marnix Eysink Smeets, lector Publiek Vertrouwen en Veiligheid bij In Holland en zijn onderzoeksgroep.

Mensen geven aan dat de overheid een perspectief op de toekomst moet bieden. De overheid zou in hun opinie moeten aangeven tot hoever we bereid zijn om een bijdrage te leveren en waar de grenzen liggen van de hulp.

Eurobarometer

De immigratie is met afstand het belangrijkste punt van zorg van de Nederlandse bevolking. Dat blijkt ook uit de vorig jaar gepubliceerde Eurobarometer, een jaarlijks onderzoek naar de mening van Europeanen. Een meerderheid van de Nederlanders maakt zich zorgen over immigratie.

Op de vraag 'Ziet u immigratie als een van de twee belangrijkste problemen voor het land?', zei 55 procent ja. In 2012 maakte nog vrijwel niemand zich druk over immigratie, toen lag de score dichtbij 0 procent.

De huidige zorgen over immigratie liggen ook veel hoger dan voor terrorisme (12 procent) en criminaliteit (5 procent). Eysink Smeets wijst erop dat het nu op een niveau zit waar terrorisme nooit gezeten heeft.

Alleen de zorgen die men begin deze eeuw had over criminaliteit komen een beetje in de buurt van de huidige gevoelens over immigratie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl