NOS Nieuws

Palmyra deels heroverd op IS, schade nog onduidelijk

Syrisch leger in opmars richting Palmyra

Het Syrische regeringsleger is verder opgerukt in Palmyra. De historische stad is in handen van Islamitische Staat. Het leger heeft nu delen van de stad in handen, zegt ook het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten.

Het Syrische leger kreeg hulp van Russische bommenwerpers. Volgens het Russische ministerie van Defensie zijn tijdens veertig vluchten 158 doelen van IS geraakt. Daarbij zouden honderd IS-strijders zijn gedood.

Werelderfgoed

Palmyra is sinds vorig jaar mei in handen van Islamitische Staat, maar na hevige gevechten lijkt het erop dat het leger steeds verder oprukt. Palmyra staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco, maar is ook strategisch belangrijk. Als het leger de stad helemaal weet te heroveren ligt de weg open om andere gebieden te bereiken die in handen zijn van IS.

Het is nog onduidelijk hoe de monumenten eraan toe zijn. Bekend is dat IS ten minste een deel van de 2000 ruïnes en de beroemde zuilengalerij heeft vernietigd, maar niet hoeveel en in welke mate.

"De zuilengalerij staat wel overeind, maar of ze allemaal overeind staan, en of ze gehavend zijn, dat kun je dus niet inschatten. Daar zullen archeologen naar moeten kijken", zegt correspondent Sander van Hoorn vanuit buurland Libanon. Dat er schade is, dat weten we. Van IS zelf, en we weten ook dat alle partijen die daar gevochten hebben, ook geplunderd hebben."

'Moeilijk te zeggen hoe het gaat met de monumenten'

IS is steeds meer terrein aan het verliezen, niet alleen in Syrië, ook in Irak. Daar rukt het Iraakse leger samen met Koerdische pesjmerga's op naar de miljoenenstad Mosul in het noorden, die ook in handen is van IS.

Verder maakten de Amerikanen gisteren bekend dat ze een aantal IS-leiders hebben gedood. Bij een luchtaanval zou de tweede man van IS zijn omgekomen, de 'minister van Financiën' binnen de terreurgroep.

"Maar IS is nog lang niet bestreden", zegt Van Hoorn. "Ze hebben het wel moeilijk. Ze moeten nu op verschillende fronten strijd leveren. De infrastructuur, zowel de leiders als de olie-industrie, wordt gebombardeerd. Dus verleggen ze de aandacht. Ze richten zich niet meer op het behalen van grote overwinningen, zoals de verovering van Palmyra, maar je ziet ze steeds meer aanslagen plegen. Natuurlijk in Brussel, maar ook in Syrië en Irak. Gisteren in Irak nog in een stadion, waarbij 29 burgers werden gedood. Dat is waar IS zich nu op toelegt: grote aanslagen."

'IS heeft het moeilijk'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl