Vitali Moetko wil het lekken naar de pers verbieden
NOS Sport

Russische minister wil lekken dopinggevallen strafbaar maken

Vitali Moetko, de Russische minister van Sport, wil bij wet verbieden dat dopingzaken uitlekken via de media. In het geval van schaatser Pavel Koelisjnikov wist het Russische R-sport al ruim voordat de schaatsbond ISU melding maakte van een dopinggeval, dat de sprinter betrapt was.

"Onze sportfederaties spelen alles maar door aan de media. Dat is vanaf nu verboden. We gaan het strafbaar maken. Als bij de contra-expertise blijkt dat iemand toch niet heeft gebruikt, is diens naam al bezoedeld in de media."

Ook wil hij met de bazen van sportbonden uit zijn land om de tafel om de aanpak van de dopingproblematiek in Rusland te bespreken.

Systematisch dopinggebruik

Onderzoek van antidopingautoriteit WADA toonde eind november aan dat binnen de Russische atletiekwereld systematisch doping werd gebruikt. Daarnaast zijn de afgelopen weken al zeker 27 Russische sporters betrapt op het gebruik van meldonium, een middel dat sinds 1 januari verboden is.

Vrijdag werd ook duidelijk dat baanwielrenners Anastasia Tsjoelkova en Pavel Jakoesjevski betrapt zijn. Tsjoelkova werd in 2012 wereldkampioen op het onderdeel puntenkoers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl