Het kantoor van Sanoma werd dinsdag ontruimd omdat er een verdacht pakketje gevonden was. Het bleek loos alarm

2000 terreurmeldingen sinds aanslagen Brussel

Bij de Nederlandse politie kwamen sinds de aanslagen in Brussel dinsdag bijna 2000 meldingen van burgers binnen die met terreur te maken hadden. Dat zijn er honderden meer dan normaal, zegt de politie.

Sinds de aanslagen in Parijs in november kwamen er gemiddeld ruim 500 per dag binnen, maar de afgelopen dagen waren dat er ruim 650 per dag. De meldingen lopen uiteen van "Er zit een Arabisch uitziende man in zijn tas te rommelen" tot "Ik heb Salah Abdeslam gezien".

Beer

De Landelijke Dienst Operationeel Centrum coördineert de acties die ondernomen worden op basis van de binnengekomen meldingen. Mario Betting, die daar hoofdofficier is, zegt dat er soms om de paar minuten een nieuwe melding binnenkomt.

"Het is onze taak om dan heel goed door te vragen wat iemand nu werkelijk ziet. In deze tijd dreigt het gevaar dat mensen achter iedere boom een beer zien, zeker als ze worden geconfronteerd met iemand die er anders uitziet of een andere taal spreekt."

Toch zegt Betting niet dat er minder gebeld moet worden. "Mensen moeten vooral op hun gevoel afgaan. Het is aan de politie om de melding te duiden."

Zaandam

Een van de politieacties naar aanleiding van een aan terreurgerelateerde melding kwam deze week binnen over een stel dat woensdag samen in een toilet verdween in een McDonald's in Zaandam. Een omstander zag dat ze iets bij zich hadden "met draadjes". Er werd een grote politiemacht op af gestuurd, maar het bleek loos alarm.

Dinsdag werden er ook verdachte pakketjes gevonden bij Sanoma in Hoofddorp en op station Amersfoort. Ook dat bleek steeds loos alarm.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl