NOS NieuwsAangepast

'Johan Cruijff was de maestro, we zullen hem nooit vergeten'

'Cruijff was de maestro, we zullen hem nooit vergeten'

Stadion Camp Nou in Barcelona is vandaag dé plek voor voetballiefhebbers en bewonderaars van Johan Cruijff. Meer dan 5.000 Barcelona-fans passeerden inmiddels de speciale gedenkplek in het voetbalstadion.

De rij met rouwenden groeit, en het duurt minstens een kwartier voordat je via een rode loper bij een groot portret uitkomt van 'El Salvador' Cruijff met een bal in de hand. Alle Spaanse clubs sturen vertegenwoordigers, die kransen leggen bij de overleden Barcelona-speler en -coach.

Florentino Pérez van Real Madrid kwam speciaal overgevlogen om zijn laatste eer te bewijzen. Hij roemde Cruijff als "een van de belangrijkste spelers en coaches ooit". Ook de voorzitter van Valencia kwam langs om de laatste eer te bewijzen.

Bezoekers van het stadion tonen grote droefenis om de dood van Cruijff. “Hij is de maestro, we zullen hem nooit vergeten”, zegt een zichtbaar geëmotioneerde vrouw. “Hij was van ons.”

Volgens veel mensen is Cruijff van onschatbare waarde geweest voor voetbalclub Barcelona. “Hij legde de basis voor Barça, een voorbeeld voor het elftal”, vertelt een andere vrouw huilend. Een mannelijke fan citeerde het vermaarde Liverpool-lied. "You'll never walk alone", zei hij. "Je zult altijd bij ons zijn."

In het voetbalstadion liggen tientallen condoleanceboeken klaar om 'El Salvador' te herdenken. "En er is een speciale loper uitgerold", zegt NOS-correspondent Jessica van Spengen. "Mensen komen binnen, tekenen het condoleanceregister en wandelen dan ook langs een groot portret van Johan Cruijff met een bal in zijn hand."

De verwachting is dat veel mensen de komende dagen een bezoek brengen aan Camp Nou. "Toen Tito Vilanova, de trainer van Barcelona in 2014, overleed, kwamen er ruim 50.000 mensen en de verwachting nu is dat het drukker gaat worden. Dit gaat in ieder geval tot dinsdag duren en dan zal waarschijnlijk ook de selectie van Barcelona afscheid komen nemen."

  • ANP
    Veel mensen hebben zich verzameld bij Camp Nou om Johan Cruijff te herdenken
  • ANP
    In het stadion is een speciale gedenkplek ingericht
  • ANP
    Er is een condoleanceregister geopend en mensen lopen langs een groot portret van Cruijff
  • ANP
    Bij deze fan lopen de emoties hoog op
  • ANP
    Een man en vrouw staan voor het portret van Cruijff om hem te herdenken
  • ANP
    Een meisje in Barcelona-shirt voor het standbeeld van Johan Cruijff, waar onder meer bloemen, sjaaltjes en lolly's zijn neergelegd
  • NOS
    Camp Nou maakt zich klaar om Johan Cruijff te herdenken
  • NOS
    Camp Nou maakt zich klaar om Johan Cruijff te herdenken
  • AFP
    Camp Nou maakt zich klaar om Johan Cruijff te herdenken

De herdenking in het stadion is "vrij ingetogen", omdat de familie dat zo wil. "Zij zijn hier nauw bij betrokken geweest en zouden zelf ook nog bezig zijn met een eigen herdenking, komende week", zegt correspondent Jessica van Spengen. "En de vlaggen rond het stadion blijven voorlopig nog halfstok, als eerbetoon aan Cruijff."

In Amsterdam wordt inmiddels serieus overwogen om de Amsterdam Arena om te dopen tot het Johan Cruijff Stadion. Op sociale media en in het rouwende publiek wordt gesuggeerd dat dat ook een goed idee zou zijn voor het stadion van Barcelona.

Barcelona rouwt om overleden clublegende

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl