Eemshavencentrale Nuon wordt 'superbatterij' voor zon- en windenergie
Nuon wil zijn Magnum-gascentrale in het Eemshavengebied de komende jaren ombouwen tot een 'superbatterij' waar overtollige zonne- en windenergie wordt opgeslagen.
Het energiebedrijf gaat daarvoor een techniek inzetten die nog nergens op grote schaal wordt toegepast: opslag van energie in de vorm van ammoniak.
Ammoniak maken
Dat werkt als volgt: op momenten dat er meer zonne- en windenergie wordt geproduceerd dan er wordt afgenomen, gebruikt Nuon die elektriciteit om uit lucht stikstof te maken en uit water waterstof. Uit die stikstof en waterstof wordt vervolgens ammoniak gemaakt.
Die ammoniak wordt dan in een grote tank opgeslagen. En als er extra elektriciteit nodig is, wordt de ammoniak in turbines verbrand en heb je weer elektriciteit (pdf). Bij de verbranding van ammoniak komt geen CO2 vrij, alleen stikstof en waterdamp.
Die verbranding kan in de bestaande gasturbines van de centrale. Het idee is dat er eerst ammoniak bij het gas wordt bijgemengd en er later volledig wordt overgeschakeld op ammoniak.
Rendement
Bij het maken en vervolgens weer verbranden van ammoniak gaat wel energie verloren. Nuon verwacht dat het hele proces een rendement heeft van zo'n 40 tot 45 procent.
Het gaat nog jaren duren voor de plannen werkelijkheid worden. Nuon hoopt over vijf jaar de techniek te kunnen demonstreren en dan ergens rond 2025 de ammoniakcentrale volledig in werking te hebben.
Geen kolen
De Magnumcentrale van Nuon kan ook op kolen draaien, maar Nuon besloot eerder al om dat in ieder geval tot 2020 niet te gaan doen. Nu het een ammoniakcentrale moet worden, zal de centrale definitief nooit kolen gebruiken.