Burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden viert het binnenhalen van Culturele Hoofdstad van Europa.
In samenwerking met
Omrop Fryslân

Deel programma Culturele Hoofdstad Leeuwarden geschrapt

De organisatie van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 moet een deel van het programma schappen. Omrop Fryslân schrijft dat er veel minder geld binnenkomt dan geraamd.

In het bidbook werd nog uitgegaan van een begroting van 40 miljoen euro, maar dat is inmiddels bijgesteld naar 26,5 miljoen. Vijf onderdelen zijn al geschrapt, zoals een spa op een drijvende terp, een tentoonstelling over de romantische schilders uit het noorden en een online Museum of Love.

Volgens de Friese zender vallen de inkomsten van sponsors tegen. De organisatie krijgt wel veel steun van bedrijven, maar dat is vooral in natura, zoals het beschikbaar stellen van voorzieningen.

Zoeken naar sponsoren

In totaal is er nu zo'n 8 miljoen euro aan sponsorgeld binnengehaald, waaronder 1 miljoen van een bedrijf dat belangrijk is voor Friesland. Welk bedrijf dat is, wordt later pas bekendgemaakt.

Financieel directeur John Bonnema zegt dat er in september opnieuw naar sponsoren zal worden gezocht. Hij zegt dat evenementen alleen door zullen gaan als er financiële dekking voor is.

Advertentie via Ster.nl