Salah Abdeslam
NOS Nieuws

Salah Abdeslam zwijgt in alle talen over 'Parijs' en 'Brussel'

Terreurverdachte Salah Abdeslam weigert nog iets te zeggen over de aanslagen in Parijs en Brussel. Volgens de Belgische justitie heeft hij tijdens zijn verhoor laten weten dat hij zich beroept op zijn zwijgrecht.

Abdeslam is sinds zijn aanhouding, vandaag precies een week geleden, drie keer verhoord.

De eerste keer praatte hij wel met de rechercheurs over 'Parijs' en liet hij weten dat hij niet wil worden uitgeleverd aan Frankrijk. Dat land wil hem vervolgen voor de aanslagen in november. Daarna wilde hij niets meer zeggen. Gisteren werd duidelijk dat de terrorist alsnog in Frankrijk berecht wil worden en liefst zo snel mogelijk.

Kleine rol aanslagen Parijs

Volgens de Franse zender BFMTV heeft Salah Abdeslam tijdens het eerste verhoor gezegd dat hij maar een kleine rol speelde bij de aanslagen in Parijs. De nieuwszender zegt dat het de verhoren heeft ingezien.

De terreurverdachte zou kort na zijn arrestatie onder meer hebben verteld dat zijn broer Brahim, die zich opblies bij de aanslagen in Parijs, een leidende rol speelde. Salah Abdeslam vertelde volgens de zender dat hij alleen maar hotels en auto's had geregeld voor de daders.

Grote twijfel

Brahim was degene die alles voor de aanslagen in Parijs had gefinancierd, zou Salah Abdeslam verder hebben gezegd. Op die avond van 13 november begon hij naar eigen zeggen plotseling te twijfelen. "Ik zat in de Renault Clio met Bilal Hadfi en twee anderen waarvan ik niet weet wat hun rol was. Ik reed. Ik moest naar het Stade de France gaan om mij binnen in het stadion op te blazen met mijn twee handlangers."

Abdeslam zou hebben gezegd dat hij zich bedacht bij het parkeren van de auto. "Ik heb mijn drie passagiers afgezet en ben vertrokken. Ik heb wat rond gereden en ik heb de auto achtergelaten op een plek die ik mij niet herinner."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl