NOS Voetbal

Oud-voetballers zijn 'trots en blij Cruijff gekend te hebben'

'Cruijff was 't grootste Europese talent van de vorige eeuw'

"Johan Cruijff was zonder twijfel het grootste Europese talent van de 20ste eeuw." Het zijn de woorden van Fabio Capello, een dag na het overlijden van Johan Cruijff.

Toch was het zijn Milan dat in de Champions League-finale van 1994 het FC Barcelona van Johan Cruijff versloeg. "Hij was iemand die het verschil maakte als speler op het veld en als leider van een ploeg."

Dat vindt ook de AC Milan-icoon Giovanni Trapattoni. "Johan was een van de lastigste en meest gerespecteerde tegenstanders. Een onaantastbare speler."

Hodgson zeer onder de indruk van Cruijff

De Engelse bondscoach Roy Hodgson was als supporter en voetballiefhebber zeer onder de indruk van Cruijff. "Hij was een grootheid in het voetbal. Ik ben blij en trots dat ik hem heb gekend."

Joachim Löw, de bondscoach van Duitsland, heeft prachtige herinneringen aan Cruijff. "Hij was niet alleen belangrijk als speler, maar als trainer heeft hij voor een omwenteling in het voetbal gezorgd."

Zico durfde niet op de foto met Cruijff

"Hij is een van de vijf grootste spelers die ik heb zien spelen", vertelt de Braziliaanse legende Zico. "Pelé, Garrincha, Diego Maradona, Franz Beckenbauer en Cruijff. Van die vijf heb ik alleen Cruijff nooit ontmoet. Ik heb een keer de kans gehad om met hem op de foto te gaan, maar ik durfde niet."

Vooral de broer van Zico was een enorme fan van Nummer 14. "Hij had het steeds over Cruijff. We werden er thuis helemaal gek van. Bij het WK van 1974 dwong hij zowat de hele familie om naar Nederland te kijken. Wat een openbaring. Vanaf dat moment was ik ook fan van hem."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl