Johan Cruijff, Berti Vogts en Franz Beckenbauer vechten om de bal in de WK-finale van 1974
NOS Voetbal

Cruijff 'onbetwiste held' van spelers Duitse WK-ploeg '74

Oud-voetballers Günter Netzer, Franz Beckenbauer en Berti Vogts denken nog wel eens terug aan die gewonnen WK-finale in 1974. Niet alleen aan de 2-1 winst, maar ook aan de vrijwel perfecte voetballer Johan Cruijff, de nummer 14 van het Nederlands elftal.

"Nederland was beter als team en ook individueel. Zij hadden de beste speler van de wereld: Johan Cruijff", aldus Beckenbauer in Andere Tijden Sport. De Duitser herinnerde zich ook nog goed de tactiek van zijn elftal. "Wij konden ze verslaan onder één voorwaarde: we moesten Johan Cruijff uitschakelen."

ATS: Vogts moest Cruijff uitschakelen in 1974

De man die Cruijff moest uitschakelen in de finale was Berti Vogts. "Na de strafschop voor Nederland ging ik beter spelen. Johan was zeer ontevreden. Ik heb hier en daar ook een overtreding moeten maken, want anders kon je Cruijff niet uitschakelen."

"Johan is een onbetwiste held voor mij", vertelde aanvallende middenvelder Netzer. "Als collega en als voetballer was hij voor mij de grootste. Hij is waarschijnlijk de grootste strateeg die het voetbal ooit heeft gekend."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl