NOS Voetbal

Voetbalveldjes van Cruijff laten kinderen spelen en dromen

Johan Cruijff en koningin Maxima bij de opening van een Cruyff Court

Johan Cruijff zette zich na zijn actieve loopbaan als speler en trainer met hart en ziel in voor de samenleving. Met zijn Cruyff Foundation is hij onder meer verantwoordelijk geweest voor de aanleg van meer dan tweehonderd Cruyff Courts.

De Cruyff Courts zijn ouderwetse trapveldjes in een nieuw, mooi vormgegeven jasje. Een veilige plek om te sporten, te spelen, elkaar te ontmoeten en te dromen. Niet alleen in Nederland, maar ook in België, Spanje, Engeland en de Verenigde Staten.

Het Nederlands elftal opende tijdens het WK van 2010 in Zuid-Afrika een Cruyff Court in Johannesburg. En ook aan het Poolse Krakau werd door Oranje tijdens het EK van 2012 een Cruyff Court cadeau gedaan.

Het schenken van een Cruyff Court was ook een voorrecht voor de winnaar van de Johan Cruijff-prijs, de jaarlijkse prijs voor het Talent van het Jaar. Arjen Robben was in 2003 de eerste. Zijn veldje ligt in Bedum. Daarna volgden nog veldjes van onder anderen Wesley Sneijder, Klaas-Jan Huntelaar, Davy Klaassen en Memphis Depay.

Rond de moderne trapveldjes staan de 14 regels van Johan Cruijff centraal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl