ExoMars werd door een Briz-M-rakettrap op weg naar Mars Gestuurd
NOS Nieuws

Europese Marssonde ontsnapt aan explosie

Na de lancering is de Europees-Russische Marssonde ExoMars aan een ontploffing ontsnapt. Een vluchtleider van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA bevestigt op de astronomie-site Universe Today dat er waarschijnlijk iets is misgegaan met de laatste rakettrap.

Kort nadat een Russische rakettrap de sonde definitief op weg naar Mars had gestuurd en was losgekoppeld, lijkt de booster te zijn geëxplodeerd. Die was toen al ver genoeg van de sonde om geen schade aan te richten.

Volgens Michel Denis van ESA is pas zeker of de sonde er ongeschonden van af is gekomen als alle instrumenten zijn gecheckt. Dat zal de komende weken gebeuren.

Gisteren liet ESA weten dat de sonde tot nog toe vlekkeloos functioneert.

Wolk ruimtepuin

De geëxplodeerde rakettrap, Briz-M, had in twee stukken moeten splitsen en zichzelf in een baan moeten manoeuvreren waar het ruimtepuin geen bedreiging vormt voor satellieten.

Maar op foto's gemaakt door de OASI sterrenwacht in Brazilië is te zien dat de trap niet in twee stukken is gesplitst. Er is een wolk van puin te zien, wat op een explosie wijst.

Het is niet voor het eerst dat het misgaat met de rakettrap. In januari ontplofte een Briz-M die een Russische spionagesatelliet in de ruimte had gebracht. Waarschijnlijk was de oorzaak dat overgebleven brandstof aan boord van de rakettrap oververhit raakte door de zon. Een soortgelijk incident gebeurde in oktober 2012.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl