De Belgische politie in actie in Schaarbeek
NOS Nieuws

Grote politieoperaties in Brussel en bij Parijs

In Brussel en vlak bij Parijs is de politie uitgerukt voor anti-terreuracties. In en rond de Belgische hoofdstad werden zes mensen gearresteerd, in Argenteuil ten noordwesten van Parijs één persoon.

De actie in Brussel had te maken met de aanslagen van dinsdag, maar het Belgische Openbaar Ministerie wil over dat verband niet uitweiden. Er waren huiszoekingen in de hoofdstad zelf en in de gemeenten Schaarbeek en Jette.

De Belgische autoriteiten zeggen niet waarvan de zes arrestanten precies worden verdacht en welke identiteit ze hebben. De komende dag wordt bepaald of ze vast blijven zitten.

Aanslag verijdeld

De Franse autoriteiten zeggen dat ze met de arrestatie in Argenteuil een nieuwe aanslag hebben verijdeld. De voorbereidingen daarvoor waren in een vergevorderd stadium, aldus minister Cazeneuve. Volgens hem lijkt er geen verband te zijn met de aanslagen in Brussel.

Op de arrestatie volgde een aantal huiszoekingen. Een aantal straten werd afgesloten en omwonenden werden geëvacueerd.

Veroordeeld

Over de arrestant zei Cazeneuve alleen dat die de Franse nationaliteit heeft. Volgens de radiozender France Info is het een man die in België is veroordeeld voor lidmaatschap van een jihadistisch netwerk. In zijn huis zouden nu explosieven zijn gevonden.

De Franse en Belgische politie werken sinds de aanslagen in Parijs en Brussel nauw samen. De terroristen die in november in de Franse hoofdstad toesloegen, hadden hun daden in Brussel voorbereid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl