NOS Nieuws

'Met deze straf voor Karadzic komt hier in Bosnië geen verzoening'

'Zoveel mensen hebben familieleden verloren in de oorlog. Dit is niet eerlijk'

"Toen ik las dat hij 40 jaar krijgt, was ik teleurgesteld", zegt een vrouw in Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië-Herzegovina. "Hij is al oud, dus aan de ene kant is het genoeg. Maar aan de andere kant is het niet genoeg."

Ze reageert op de uitspraak van het Joegoslavië-tribunaal, dat Radovan Karadzic vandaag veroordeelde tot 40 jaar cel. Veel mensen vinden die straf te laag voor de man die tussen 1992 en 1995 de politiek leider was van de Bosnische Serviërs tijdens de oorlog in Bosnië en die volgens het Joegoslavië-tribunaal verantwoordelijk was voor genocide en misdaden tegen de menselijkheid.

'Dit is niet eerlijk'

"Met deze straf komt hier geen verzoening", zegt een man die in een café de uitspraak van het Joegoslavië-tribunaal volgde. "Of je nu 100 jaar krijgt of de doodstraf, dat maakt niet ongedaan wat er gebeurd is", zegt een andere café-bezoeker.

Waarom Karadzic tot 40 jaar werd veroordeeld in plaats van tot levenslang is uit het vonnis niet duidelijk geworden. Op straat zegt een vrouw: "Zoveel mensen hebben familieleden verloren in de oorlog. Het zou voor hen een troost zijn. Dit is niet eerlijk".

Symbolische waarde

Toch zijn er ook positieve geluiden. Zo heeft het vonnis volgens VN-mensenrechtencommissaris Zeid een belangrijke symbolische waarde en laat het zien wie Karadzic werkelijk is: "De architect van de vernietiging en moord op een enorme schaal".

Ook vredesorganisatie PAX is tevreden en vindt dat de uitspraak tegemoetkomt aan de behoefte aan erkenning van het leed dat slachtoffers en nabestaanden is aangedaan.

Verbaasd

Volgens premier Rutte laat de uitspraak zien dat "wij in een wereld leven waarin dit soort verschrikkelijke daden tegen de menselijkheid niet ongestraft blijven."

Karadzic, die zijn eigen verdediging voerde, en zijn raadsman zeggen dat ze verbaasd zijn over de lange straf. Volgens hen heeft de rechter al het bewijs van Karadzic' onschuld van tafel geveegd. Karadzic heeft al aangekondigd tegen het vonnis in hoger beroep te gaan.

Karadzic hoort zijn straf

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl