NOS Voetbal

Nuninga: Cruijff voorloper op zakelijk gebied

Cruijff: geen geldwolf, maar goed met geld

Johan Cruijff zag de zakelijke mogelijkheden van een voetballer als geen ander. Hij veranderde samen met zijn schoonvader Cor Coster de voetbalwereld. Cruijff en geld: er werd veel over gesproken en geschreven. Zelf zei hij vaak: "Geld interesseert me niet eens zo veel."

Voorloper voor veel profs

Oud-ploeggenoot Klaas Nuninga was eind jaren zestig naast voetballer ook de pr-man van het sportmerk Puma in Nederland. Cruijff droeg dat merk.

"Cruijff kreeg zijn materiaal, maar toen hij een ster werd, is dat gevoel voor een meer zakelijke opstelling bij hem gepost. Cruijff was de voorloper voor veel profs om zich zakelijker op te stellen", zegt Nuninga over het zakelijk instinct van de voetballer om zijn populariteit in klinkende munt om te zetten.

Cruijff zelf legde het graag uit. Korting op een nieuwe Citroën hoefde hij niet. "Over die korting moest ik belasting betalen. Ik wilde die auto dus niet. Ik zei: ik geef je wel 100 gulden elke maand, dan rijd ik wel in die auto. Dan huur ik 'm wel. Het was een soort leaseconstructie."

Geld

Cruijff en geld zorgden vaak voor ophef. Premies, contracten, de zakelijke opstelling van Cruijff wekte zeker in het begin veel wrevel aan de andere kant van de onderhandelingstafel. "Als ik voetbal, denk ik niet aan geld", zei hij in een interview.

''Het probleem was dat ik geld ging vragen voor dingen waar nooit geld voor gevraagd werd. Dat stuit verschillende mensen tegen de borst. Drie jaar nadat ik dat was gaan doen, was het wel normaal. Toen ik geld voor interviews vroeg, noemden ze me een geldwolf. Dat was niet het geval. Het was een manier om 99 procent af te schrikken, zodat het niet doorging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl