Johan Cruijff overhandigt in 2010 het bidbook van de Nederlands-Belgische poging om het WK binnen te halen aan toenmalige FIFA-baas Sepp Blatter.
NOS Voetbal

Internationale voetbalwereld reageert geschokt op overlijden Cruijff

Ook in het buitenland wordt massaal stilgestaan bij het overlijden van Johan Cruijff. "Cruijff was een geweldige speler, een van de beste die er ooit is geweest. Een symbool van elegant spel, een inspiratie en een bron van bewondering voor de fans", zei FIFA-voorzitter Gianni Infantino.

"Hij heeft zijn stempel gedrukt op de geschiedenis van het voetbal. Ik ben diep bedroefd over zijn overlijden, hij zal zeer gemist worden. Zowel persoonlijk als namens de FIFA wil ik mijn diepste condoleances uiten naar zijn familie en vrienden.''

Zijn voorganger bij de FIFA, Sepp Blatter, reageerde in de Franse media: "Johan Cruijff heeft een magische 'touch' gegeven aan het voetbal. Ik ben erg geraakt. Het was een buitengewone persoonlijkheid, die samen met Rinus Michels het totaalvoetbal heeft uitgevonden.''

Johan Cruijff legt iets uit aan Michel Platini tijdens de Europa League-finale in 2013

Voormalig UEFA-voorzitter Michel Platini noemde Cruijff in een eerbetoon de beste speler aller tijden. "Ik ben een vriend verloren, de wereld is een groots mens verloren, hij was een uitzonderlijke speler. Hij praatte altijd over de jongeren, over de ploeg, over de scholing van het voetbal.''

De Duitse voetballegende Franz Beckenbauer onderhield, ondanks de strijd die zij op het voetbalveld uitvochten, een warme band met Cruijff. "Ik ben geschokt, Cruijff is dood. Hij was niet alleen een zeer goede vriend, maar ook als een broer voor mij."

Guardiola: dit Barcelona kun je niet los zien van Cruijff

Volgens Pep Guardiola, voormalig speler en succestrainer van FC Barcelona en nu van Bayern München, is Cruijff de invloedrijkste persoon in het Europese voetbal van de laatste veertig, vijftig jaar."

"Het huidige Barcelona, dat de laatste vijftien jaar Europa en de wereld domineert, kun je niet los zien van de komst van Cruijff. Zouden we de huidige speelstijl van Barcelona begrijpen zonder Cruijff?", reageerde Guardiola.

Lionel Messi plaatste een foto van Cruijff in Barcelona-shirt op zijn Facebook-pagina met de tekst: "Weer een legende heeft ons vandaag verlaten."

Lionel Messi reageert via Facebook op het overlijden van Johan Cruijff

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl