Amsterdam rouwt om 'de Rembrandt van het voetbal'
"Dé man van Amsterdam is overleden, weet je." Bij de winkel waar Johan Cruijff volgens de eigenaren zijn eerste voetbalschoenen kocht, wordt gerouwd.
"Mijn dochter belde, omdat het internet ontplofte", zegt een man die even komt kijken bij de sportwinkel, waar een foto van Cruijff in de etalage staat. "En toen zei ze: Johan Cruijff is overleden. Ik kon het niet geloven. Het is een groot verlies voor Amsterdam en voor iedereen. Hij heeft die strijd toch op het laatste moment verloren."
Ballet
Ook Guno Reingoud, eigenaar van de sportwinkel op de Elandsgracht in Amsterdam, is erg ontdaan. "Johan is een stukje van jezelf gewoon. Het is bijna niet te bevatten. Hij is een geweldig mens, een voorbeeld voor iedereen en altijd normaal gebleven. De Rembrandt van het voetbal."
Cruijff kwam nog regelmatig in de winkel, die jarenlang van zijn broer Henny Cruijff was. "Hij had ook verstand van de spullen in de winkel", zegt Reingoud. "Johan wilde altijd ronde noppen, want voetbal is net ballet: je moet kunnen blijven draaien. Dat zei Johan dan."
Even verderop in de Amsterdamse wijk Betondorp zijn bewoners ook geschokt over de dood van Johan Cruijff. Ze leggen spontaan bloemen neer bij het huis waar hij opgroeide. "Het doet mij toch meer dan ik van tevoren dacht", zegt een van hen.
Zijn oude buurt ligt op een steenworp afstand van de plek waar ooit het Ajax-stadion De Meer stond. Cruijff begon zijn voetbalcarrière op straat. Er wonen in Betondorp nog steeds mensen die in de jaren 50 en 60 met hem gevoetbald hebben.
In die buurt ligt nu een Cruijff Court. Dat is een initiatief van Johan Cruijff om ook kinderen in achterstandswijken de gelegenheid te geven om met sport in aanraking komen.