NOS Voetbal

Ronald de Boer kreeg advies: geld is niet belangrijk

Ronald de Boer: Johan is altijd gewoon gebleven

Oud-voetballer Ronald de Boer wist dat de gezondheid van Johan Cruijff flink was verslechterd de laatste tijd: "Dit is vreselijk en komt toch wel onverwachts. Ik moet wel zeggen dat ik drie weken geleden nog met Barcelona-veteranen op een toernooi was en toen hoorde ik al dat het niet goed met hem ging."

"In Nederland waren we iets te optimistisch. Ook de foto met Max Verstappen in Barcelona van begin deze maand zag er niet goed uit. Hij zat toen duidelijk aan de medicijnen."

Adviezen

Cruijff is van groot belang geweest voor De Boer, die onder meer bij Ajax, FC Barcelona en Glasgow Rangers speelde. "Johan Cruijff liet me bij Ajax debuteren. Na mijn eerste doelpunt nam hij me apart en gaf hij me allemaal adviezen: geld is niet belangrijk, je moet gewoon voetballen. Een schoenencontract is niet belangrijk, speel op de schoenen die je lekker vindt zitten."

Spijkerman: rauw op ons dak

Hennie Spijkerman, assistent-trainer van Ajax, kreeg het nieuws over het overlijden van Cruijff te horen tijdens een oefenwedstrijd tegen Telstar: "Dit viel rauw op ons dak. We hebben de wedstrijd meteen stilgelegd en ook alle andere activiteiten."

Spijkerman speelde als voetballer nog tegen Cruijff en praatte veel met hem over voetbal. "Je kon merken dat hij ontzettend veel verstand van voetbal had. Ik kon heel veel van hem leren. Op zo'n moment kon je eigenlijk alleen maar stil zijn en luisteren."

Heitinga: nieuws komt hard aan bij Ajax

Ook oud-voetballer John Heitinga was bij het oefenduel van Ajax aanwezig. Volgens hem komt het nieuws hard aan bij de Amsterdamse club: "Er is met verslagenheid gereageerd, het is vooral voor de nabestaanden verschrikkelijk nieuws. Het was een groot man die er nu niet meer is."

Volgens Heitinga kwam het nieuws onverwachts: "Je weet dat hij vecht tegen een verschrikkelijke ziekte en iedereen heeft hoop. Je houdt er dan toch geen rekening mee dat je dit vandaag hoort. De klap komt hard aan bij Ajax."

Van Rhijn werd aan de kant geroepen

Ajacied Ricardo van Rhijn stond op het veld toen bekend werd dat Johan Cruijff is overleden. "De scheidsrechter ging naar de kant en alle spelers werden bij elkaar geroepen. Ik kende hem persoonlijk niet echt, maar hij betekende heel veel voor het voetbal en voor Nederland."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl