NOS Nieuws

Tweede Kamer herdenkt aanslagen Brussel

Tweede Kamer herdenkt aanslagen Brussel

De Tweede Kamer heeft de slachtoffers van de aanslagen in Brussel herdacht. Kamervoorzitter Arib sprak van een zwarte dag. "De dood van de slachtoffers slaat diepe gaten", voegde ze eraan toe.

Arib zei dat in democratieën woorden worden gebruikt om standpunten te verdedigen. "Deze plenaire zaal is daarvan de ultieme uitdrukking. Wij zijn een als het gaat om het verdedigen van dat basisbeginsel, dat keer op keer heeft bewezen alle vormen van dreiging, geweld of terreur te overwinnen." Ze voegde eraan toe dat we ons niet bang moeten laten maken en dat we de samenleving niet uit elkaar mogen laten drijven.

Kernwaarden

Volgens Arib is de hele Belgische samenleving getroffen en reiken de emoties en het verdriet veel verder dan de grens van België. "In Nederland en de rest van Europa voelen we met België mee." Ze benadrukte dat Brussel het hart van Europa vormt, waar de waarden openheid, veiligheid en vrijheid gelden. Volgens haar lagen juist die kernwaarden dinsdag onder vuur. "Dat zullen we altijd veroordelen en nooit accepteren."

Arib heeft samen met Eerste Kamervoorzitter Broekers-Knol het Belgische parlement kracht toegewenst. Ze sprak haar medeleven uit met slachtoffers en nabestaanden.

Na de woorden van Arib nam de Kamer een minuut stilte in acht. Bij de herdenking was ook de Belgische ambassadeur aanwezig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl