Een luchtfoto van de Stopera, het Amsterdamse gebouwencomplex van stadhuis en de opera.
NOS Nieuws

Amsterdam onzorgvuldig met privacyregels

De gemeente Amsterdam beschermt privacygevoelige gegevens van burgers niet voldoende. Dat staat in een rapport van de Rekenkamer Amsterdam dat vandaag is verschenen.

Een actueel beleid over privacyregels ontbreekt volgens de Rekenkamer. Dat leidt er onder meer toe dat onbevoegde ambtenaren toegang hebben tot medische informatie van burgers. Ook hebben softwareleveranciers toegang tot gevoelige informatie, zoals schulden van gezinnen en probleemjongeren.

De problemen zijn ontstaan nadat vorig jaar gemeenten verantwoordelijk zijn geworden voor jeugd-, ouderen en gehandicaptenzorg. Gemeenten kregen daardoor te maken met gevoelige informatie van burgers, maar er zijn volgens de Rekenkamer Amsterdam geen passende regels bedacht over hoe daar mee om te gaan.

Onversleutelde informatie

Er wordt volgens de Rekenkamer ook niet gecontroleerd wie op welk moment gevoelige gegevens inkijkt, al is die mogelijkheid er wel. "De logs waarin dat wordt bijgehouden, worden zelden geanalyseerd", staat in het rapport.

Daarnaast komt het ook voor dat privacygevoelige informatie niet versleuteld via e-mail wordt gedeeld, terwijl dit beveiligd verstuurd zou moeten worden.

Het college van burgemeester en wethouders heeft volgens het rapport in januari al gezegd maatregelen te zullen treffen voor het naleven van de privacyregels.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl