NOS Nieuws

Bussemaker: hoogleraar niet ontslaan om opmerking over Wilders

De Tilburgse hoogleraar bestuurskunde en politiek filosoof Paul Frissen hoeft niet uit zijn functie te worden gezet vanwege zijn kritische uitspraken over PVV-leider Wilders. Minister Bussemaker van Onderwijs vindt dat de uitspraken vallen onder de vrijheid van meningsuiting en denkt niet dat de wet is overschreden, zo staat in een brief aan de Tweede Kamer.

Vorige maand vroeg de PVV aan Bussemaker om er bij Frissens werkgevers op aan te dringen om hem uit zijn functies te ontheffen. Frissen had in een radioprogramma onder meer gezegd dat Wilders met het apart zetten van bevolkingsgroepen "het klassiek fascistische verhaal" vertelt. De PVV reageerde woedend en Wilders sprak over "haatzaaiende onzin".

Bussemaker wijst op de academische vrijheid en zegt blij te zijn in een land te leven waar de overheid wetenschappers haar wil niet oplegt. "Een scherp debat moet kunnen binnen de grenzen van een democratische rechtsstaat en binnen het kader van andere rechtsbeginselen, zoals het recht op gelijke behandeling," aldus de minister.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl