In Eindhoven is de campagnebijeenkomst van de voorstanders van het verdrag met Oekraïne verplaatst
NOS Nieuws

Bibliotheken weren voor-campagne Oekraïne-referendum

De bibliotheken Rotterdam en Eindhoven willen geen ruimte bieden aan een campagnebijeenkomst van voorstanders van het associatieverdrag met Oekraïne. Ze hebben discussiemiddagen afgezegd, nadat de ruimte eerder al was toegezegd.

De organisatie Brand New Ukraine kreeg ruim 46.000 euro uit de subsidiepot om campagne te voeren vóór het associatieverdrag. Van dat geld wilden ze onder meer een informatietour langs tien Nederlandse bibliotheken organiseren. 17 maart was de aftrap in Nijmegen.

Neutraliteit

"In onze algemene voorwaarden staat dat activiteiten geen politieke doelstelling mogen hebben", zegt een woordvoerder van de bibliotheek Eindhoven als toelichting op het besluit. "We bewaken ons neutrale karakter. Bij een bijeenkomst over dit onderwerp moet dus wat ons betreft zowel 'voor' als 'tegen' evenveel aandacht krijgen.”

Rotterdam brengt hetzelfde argument naar voren. “Al gaan we ons hierna wel beraden op onze algemene voorwaarden. Ook met oog op bijeenkomsten over andere wereldthema’s die eveneens niet zo zwart-wit op neutraliteit te beoordelen zijn.”

Laagdrempelig

“Onze lezingen zijn bedoeld als laagdrempelige manier om mensen kennis te laten maken met Oekraïne.”, zegt Vita de Geus van Brand New Ukraine. “Nederlandse auteurs en schrijvers vertellen over hun ervaringen over Oekraïne. Die lezingen zijn juist om mensen die voor én tegen zijn, of nog neutraal, uit te nodigen en ruimte te geven om vragen te stellen en in gesprek te gaan.

De lezingen worden gegeven door onder meer Laura Starink, Ruud Meij en Eva Cukier. Dat zijn sprekers die geen deel uitmaken van Brand New Ukraine, maar wel voor het verdrag zijn. “Onze hoop is natuurlijk dat mensen na afloop overtuigd zijn van een ‘ja’”, zegt De Geus.

Branchevereniging

De Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) zegt in een reactie dat voor dit soort afwegingen geen landelijk beleid geldt. “Wij vinden het als branchevereniging juist fantastisch als bibliotheken het maatschappelijk debat faciliteren door partijen de ruimte te bieden voor dit soort activiteiten”, zegt een woordvoerder. “Maar de meeste bibliotheken zijn autonome stichtingen. Die mogen zelf bepalen wat hun standpunt is.”

Bij de VOB zijn 154 openbare bibliotheek-organisaties aangesloten. De overgrote meerderheid bestaat uit autonome stichtingen die dus zelf hun beleid mogen bepalen. Minder dan tien vallen onder gemeentelijk beleid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl