NOS Sport

Opnieuw remise waterpolovrouwen op OKT

'Tegen Italië heb je de scheidsrechters altijd tegen'

De Nederlandse waterpolosters hebben op het olympisch kwalificatietoernooi in Gouda een dag na de remise tegen Rusland opnieuw gelijkgespeeld. Het werd net als dinsdag 8-8 (3-1, 2-3, 1-2, 2-2), nu tegen rivaal Italië.

Zowel op de WK van 2015 als de EK van 2016 pakte Oranje zilver en Italië brons. In 2015 klopte Nederland Italië bij de WK in de halve finales na strafworpen.

Nederland begon sterk, nam dankzij goals van Yasemin Smit (twee) en Lieke Klaassen een 3-1 voorsprong, maar kwam in de tweede periode toch met 4-3 achter te staan. Na drie treffers op rij van Sabrina van der Sloot, die daarmee meteen ook topscoorster werd aan Oranje-zijde, leek Nederland het initiatief weer in handen te hebben. De schijn bedroog. Aan het eind van het derde bedrijf prijkte er 6-6 op het scorebord.

Woede

Tot woede van bondscoach Arno Havenga werden zijn speelsters opvallend veel vaker dan Italië bestraft door de scheidsrechters, wat tot een flinke foutenlast en diverse overtalsituaties voor de opponent leidde. Die kwam in de vierde periode met 7-6 en 8-7 voor, maar Nomi Stomphorst en Dagmar Genee voorkwamen met hun goals een nederlaag voor Oranje.

"Tegen Italië moet je altijd twee keer zo hard werken", merkte Van der Sloot na het spijkerharde duel op. "Je speelt namelijk tegen zeven speelsters én twee scheidsrechters. Zo gaat dat altijd als we tegen Italië of Griekenland spelen. Zij hebben een paar mensen hoog in de mondiale en de Europese bond zitten. En dat merk je gewoon. Heel frustrerend."

Derde

De vice-wereldkampioen staat nu achter Rusland en Italië, die elkaar vrijdag ontmoeten, derde in de poule van zes. De beste vier gaan door naar de kwartfinales en treffen kruislings de topvier van de andere poule. De vier halvefinalisten plaatsen zich voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl