Asielzoekers uit Afghanistan en Pakistan bij de Russisch-Finse grensovergang Salla
NOS Nieuws

Fins-Russische grens dicht voor migranten

Finland en Rusland hebben besloten twee grensovergangen te sluiten voor migranten. Het gaat om de uiterst noordelijk gelegen grensovergangen Salla en Raja-Jooseppi, tussen Rusland en het Finse Lapland. In januari en februari maakten zo'n duizend mensen hier de oversteek naar Finland.

De Russische president Poetin en zijn Finse ambtgenoot Niinisto hebben in Moskou afgesproken dat alleen Finnen, Russen en Wit-Russen het komende halfjaar van de grensovergangen gebruik mogen maken.

Finland zegt zich te willen houden aan de EU-regels voor bewaking van de buitengrenzen van de Schengenzone. De grens tussen Rusland en Finland is 1340 kilometer lang. Alleen over de meest gebruikte twee overgangen zijn afspraken gemaakt, niet over de andere oversteekpunten.

Balkanroute dicht

Helsinki wil voorkomen dat de vluchtelingenstroom zich verlegt van de Balkanroute, die nu effectief is afgesloten, naar het noordelijke traject dat toegang geeft tot West-Europa.

Volgens de Finse autoriteiten maakten in de afgelopen maanden vooral Afghanen en Indiërs gebruik van de arctische grensovergangen. Daaronder zouden veel migranten zijn die lange tijd in Rusland hebben gewoond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl