Artsen zonder Grenzen trekt zich terug uit 'gevangenis' op Lesbos

De internationale hulporganisatie Artsen zonder Grenzen trekt zich terug uit een vluchtelingenopvang op Lesbos, omdat het "een gevangenis" is geworden. Gisteren besloot de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn medewerking aan de opvang van vluchtelingen in gesloten kampen te beperken.

Het besluit van de hulporganisaties is een forse tegenvaller voor de Europese Unie, die eind vorige week met Turkije een overeenkomst sloot over het terugsturen van vluchtelingen naar Turkije. In die Turkije-deal wordt specifiek verwezen naar de medewerking van de VN-organisatie.

Het is de bedoeling dat vluchtelingen direct na aankomst op het strand naar kampen worden gebracht voor registratie en beoordeling van hun eventuele asielaanvraag. Die kampen zijn sinds enkele dagen afgesloten en worden streng bewaakt.

  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters
  • AFP
  • Reuters
  • NOS
    Een vluchtelingenkamp op Lesbos

Artsen zonder Grenzen trekt zich nu terug uit het kamp Moria, "omdat opvangkampen als gevolg van het EU-Turkije-akkoord in deportatiekampen zijn veranderd". De organisatie zegt niet mee te willen werken aan een "oneerlijk en inhumaan" systeem.

Volgens de UNHCR worden de maatregelen uit de overeenkomst met Turkije overhaast doorgevoerd, zonder veiligheidsgaranties voor de vluchtelingen.

Uiterlijk 28 maart moeten er 4000 juristen, hulpverleners, asielexperts, tolken en veiligheidsmedewerkers in Griekenland zijn gearriveerd voor de uitvoering van de afspraken met Turkije.

Tot afgelopen weekend konden vluchtelingen het Moria-kamp vrij in- en uitlopen en een ferry nemen naar het Griekse vasteland. Van daar probeerden de meesten verder te reizen naar West-Europa, hoewel ze sinds enkele weken worden tegengehouden bij de Grieks-Macedonische grens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl